18 august Expoziția Raze de soare colorate

Vineri, 18 august 2017, ora 10:00, Casino Centru de Cultura Urbana, Parcul Central, Cluj-Napoca

Róth Miksa – Raze de soare colorate

Expoziția Raze de soare colorate reunește fotografii mărite, schițe originale și fotografii vechi, care oferă o perspectivă de ansamblu asupra creației artistului Róth Miksa (1865-1944) și asupra vitraliilor sale spectaculoase. Seria de reproduceri aduce în prim plan principalele etape ale carierei lui Róth Miksa și lucrările majore ale acestuia. V


Róth Miksa a fost fondatorul și conducătorul celui mai cunoscut și prolific atelier maghiar de vitralii cu inserţie din plumb şi de mozaicuri, o artă care, la cumpăna secolelor XIX-XX, îşi trăia renaşterea. A început să deprindă tehnica vitraliilor în atelierul tatălui său, Roth Zsigmond, continuându-şi apoi studiile în străinătate. Printre altele, a studiat vitraliile catedralelor din Anglia, Franţa şi Germania. Şi-a început cariera prin reconstituirea vitraliilor unor biserici medievale. De numele său se leagă realizarea vitraliilor cu inserţie de plumb (stained glass) a numeroase biserici din Budapesta şi din provincie.

Atelierul său fondat în anul 1885 a primit numeroase comenzi datorită înfloririi industriei construcţiilor de după 1867, anul creării Monarhiei Austro-Ungare. A realizat ornamente pentru clădiri cu funcţie economic-administrativă, biserici, săli de expoziţie, băi publice, cafenele, precum şi pentru case private sau palate. Cele mai cunoscute clădiri împodobite cu geamurile cu inserţie de plumb şi mozaicurile realizate în atelierul lui Róth Miksa sunt Parlamentul Ungariei, capela Szent Jobb a palatul regal din Buda, Academia de Muzică, sediul fostei firmei de asigurări Gresham Biztosító, numeroase cripte din Cimitirul naţional de pe strada Fiume şi din Cimitirul de pe strada Kozma.
A primit comenzi şi din străinătate. Astfel, plafonul de sticlă al Teatrului Naţional din Mexico City, proiectat de Maróti Géza, precum şi una din picturile pe sticlă ale palatului regal din Haga poartă marca atelierului lui Róth Miksa.
Datorită spiritului său inovator, s-a desprins de maeştrii importanţi ai epocii. El a utilizat pentru prima dată în Ungaria noul tip de sticlă L. C. Tiffany, prezentat la Expoziţia mondială din 1893 de la Chicago, şi a reînviat moda mozaicurilor. De la sfârşitul anilor 1890, pe lângă compoziţiile cu tematică istorică, a realizat numeroase creaţii în stil art nouveau. Cu lucrările sale realizate din sticlă Tiffany, mozaic şi eozină de la fabricile Zsolnay, a obţinut medalia de argint la Expoziţia mondială din anul 1900 de la Paris. La următoarele expoziţii mondiale, a fost distins cu medalii de aur. Franz Josef l-a numit pictor de vitralii împărătesc.
După 1867, oraşele din Imperiul Austro-Ungar au avut o perioadă de prosperitate. Noile clădiri din Târgu-Mureş şi Cluj au fost împodobite în stilul noului trend, cu mozaicuri şi vitralii. Pentru aceste lucrări a fost chemat Róth Miksa, cel care avea cel mai mare atelier din epocă. Clădirea de odinioară a Băncii de Economii şi Credit de la Cluj (astăzi, sediul Băncii Naționale a României) a primit un luminator şi un plafon de sticlă decorate cu ornamentare delicate. Mozaicurile uşilor şi ale pereţilor din sticlă au fost realizate, de asemenea, în atelierul lui Roth. Și compoziţiile figurale fine ale Muzeului de Farmacie au ajuns la Cluj tot din atelierul meşterului arhicunoscut. Geamul Párka, prezentat pentru prima oară în 1899 şi câştigătorul medaliei de argint la expoziţia mondială de la Paris, a ajuns în fosta capelă mortuară a Spitalului Karolina din Cluj. Lucrarea are diametrul de aproape doi metri și a fost realizată din sticlă Tiffany. La polul opus vitraliului se găseşte Altarul Sacrificial, iar în centrul compoziţiei este un vas grecesc cu trei picioare.
Unele din lucrările marca Róth se află în locuri greu accesibile (capela privată a arhimandritului din Pannonhalma, Banca Naţională a Ungariei sau clădirea Reprezentanței Comerciale Ruse). Din acest punct de vedere, expoziția le permite vizitatorilor, prin fotografiile prezentate, accesul către operele „invizibile” ale lui Róth Miksa.
Cariera plină de succese şi recunoaştere a lui Róth Miksa a cunoscut o cotitură tragică în urma izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial: după adoptarea legii evreieşti din 1939, acesta şi-a închis atelierul. A decedat în anul 1944, în locuinţa sa.

„Nu există nicio altă artă decorativă care să ne atingă atât de adânc sufletele, precum pictura pe sticlă, căci lumina care se revarsă prin vitralii este însăși raza colorată a soarelui…”, spunea artistul Róth Miksa.

Curatorii expoziției sunt Zita Bodnár și Katalin Gellér.

Organizatorii evenimentului sunt Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București, Asociația Clujul Comoară și Asociația Zilele Culturale Maghiare din Cluj.

Lucrările lui Róth Miksa din sediul Băncii Naționale a României, sucursala Cluj, care includ plafonul de sticlă, mozaicuri, uși cu lambriuri de sticlă sau o sobă cu lambriuri de sticlă, toate pictate de artistul maghiar, vor putea fi vizitate în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.

Vizitele de grup vor avea loc conform următorului program: 10:00-12:00
Înscrierile se fac la infostandurile ZCMC. Intrarea se face în grup, fără ghid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.