Duminica, 18 februarie 2024, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30

Expoziția Exist(enta)

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, în colaborare cu Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca, vă invită la expoziția personale de sculptură a artistului Nemes András Csaba, intitulată Exist(enta).

Sculptorul Csaba András Nemes și-a dobândit cunoștințele artistice, care i-au completat talentul și l-au ajutat în cariera artistică,în orașul natal, Cluj. Încă din copilărie a avut ocazia să observe și să învețe de la sculptori clujeni celebri, precum Benczédi Sándor, Vetró Artúr și Gergely István. La sfârșitul anilor 1980, l-a cunoscut pe Sütő Miklós, ceramist din Cluj, pe care îl consideră atât mentor, cât și prieten. Și-a continuat studiile la secția de sculptură a Universității de Arte Plastice și Design din Cluj (2010-2013), unde și-a completat cunoștințele practice cu fundamentele teoretice ale artei. Pentru o scurtă perioadă a fost profesor de artă la Colegiul Reformat din Cluj, iar în prezent este sculptor independent.

În ultimii ani, a participat la numeroase expoziții individuale și de grup. În 2018 și 2019, și-a prezentat lucrările în cadrul unor expoziții personale organizate cu ocazia Zilelor Culturale Maghiare din Cluj. În 2019, Consulatul General al Ungariei la Cluj-Napoca i-a găzduit expoziția personală intitulată „Calea strămoșilor”. În 2021 și 2022, lucrările sale au fost prezentate în cadrul mai multor expoziții de grup (ex: expoziția „Micul Prinț”, organizată de UAP, filiala Satu Mare – Muzeul de Artă din Satu Mare; Expoziția Națională de Sculptură Mică organizată de Muzeul de Artă din Brăila – 2022). În 2023, a participat la șase expoziții, printre care Salonul Național de Artă Contemporană (SNAC, București), Salonul de Iarnă organizat de UAP (Muzeul de Artă Cluj), expoziția „Immersion”, împreună cu artistul foto Mira Marincaș (Studio Sapientia, Cluj) și expoziția „Aproape de oameni”, împreună cu pictorul Vajna László (Bastionul Croitorilor, Cluj). Pe lângă lucrările prezentate în expoziții, Csaba András Nemes are și lucrări de for public, cum ar fi basorelieful episcopului dr. Csiha Kálmán, expus în curtea Liceului Teologic Reformat din Cluj, sau cel al lui Németh Géza, expus la Budapesta. În 2023, a fost admis ca membru stagiar, specializarea sculptură, în cadrul UAP, Filiala Cluj.

Expoziția de față prezintă o selecție a lucrărilor mai recente ale sculptorului, prin intermediul căreia poate fi observat și apreciat atât talentul, cât și ars poetica sa.

Expoziția poate fi vizitată până în data de 03 martie 2024.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00