18 ianuarie Premieră Ballet à la Carte

Joi, 18 ianuarie 2018, ora 18:30, Casa de Cultura a Studentilor, Piaţa Lucian Blaga, nr. 1-3 

Ballet à la Carte – balet cu bandă în două părți

I. FAUN
Muzică de Claude Debussy și Camille Saint-Saëns

Conceptul său coregrafic are în centru nevoile și dorințele emoționale și fizice ale omului, împlinite prin intermediul dragostei, în diversitatea ipostazelor sale. Muzica se află, desigur, în deplin acord cu tematica, dar și cu stilul modern cu accente neo-clasice al parcursului coregrafic. Poemul simfonic ”Prélude à l’après-midi d’un faune” (1894) a fost compus de către principalul reprezentant al Impresionismului muzical francez – Claude Debussy (1862-1918) – și are la bază cea mai celebră poezie a autorului francez Stéphane Mallarmé (1842-1898) L’après-midi d’un faune (trad. ,,După-amiaza unui faun”, 1876). Dorința faunului (interpretat în cazul premierei de solistul balerin Augustin Gribincea) de a le seduce pe cele două nimfe care i-au trezit pasiunea, redată pe parcursul celor 110 versuri ale lui

Mallarmé, a fost transpusă cu măiestrie pe note de către C. Debussy într-un discurs orchestral expresiv și plin de senzualitate ce reliefează poveste personajului mitologic. Claude Debussy este recunoscut, de altfel, drept un inițiator al limbajului muzical revoluționar, confirmat și apreciat mai târziu de către promotorii Modernismului muzical al secolului XX, impresionând printr-o ritmicitate aparte, ce îl însoțește și pe Faun de-a lungul întregii sale legende.

II. MOMENTE CU DONIZETTI – PAS DE DEUX (DONIZETTI MOMENTS – PAS DE DEUX)
Muzică din opera Dom Sébastien de Gaetano Donizetti

Donizetti Moments aduce un captivant Pas de deux acompaniat de fragmente muzicale ale operei ”Dom Sébastien” de Gaetano Donizetti. Etalând o coregrafie de virtuozitate bazată pe tehnicile baletului clasic, acest moment coregrafic se afirmă printr-o expresivitate deosebită, care le oferă celor doi interpreți (Andreea Jura și Dan Haja) posibilitatea de a revela în lumina reflectoarelor abilitățile tehnice extraordinare.

III. CARMEN
Muzică de Georges Bizet și Rodion Scedrin

Carmen, este cea care ne taie răsuflarea în ultima parte a spectacolului, printr-un balet în două scene, pe scenariu semnat de Maestrul coregraf Pavel Rotaru, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée. Similar altor montări coregrafice cu același titlu, construite de mari nume ale dansului internațional, precum Marius Petipa, Ruth Page, Roland Petit, Alberto Alonso ș.a., baletul ”Carmen” inserat în ”Ballet à la carte”  s-a  remarcat în repertoriul Companiei International Ballet Rotaru – înființată de maestrul coregraf la Atlanta, în anul 1988.  Spectacolul – interpretat de nenumărate ori de Pavel Rotaru însuși, în compania recunoscutei balerine Irena Pasarić –  a fost reprezentat cu succes de către aceeași companie în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din 1990, alături de baletul ”Romeo și Julieta”, care poartă semnătura aceluiași coregraf. O mare parte a aspectelor legate de turneul inedit prin România de la acel moment, au fost surprinse și transmise publicului larg prin intermediul unui documentar al Televiziunii din Atlanta, documentar nominalizat la EMI Awards. Baletul ”Carmen” pătrunde în drama pasională trăită de cele trei personaje – gitana Carmen (interpretată de solista Doina Anamaria Florea), soldatul Don José (Liviu Har) și toreadorul Escamillo (Mircea Munteanu). În jurul acestui triunghi amoros se amplifică în mod exacerbat o tensiune care se va dovedi, în final, fatală seducătoarei țigănci. Din punct de vedere stilistic, coregrafia este una neo-clasică, puternic personalizată de către Pavel Rotaru, centrată în permanență pe desfășurarea acțiunii. Mișcările sunt moderne, păstrând esența baletului clasic – atât de ofertant și inepuizabil pentru Maestrul Rotaru- care le stă la bază.

Vârsta recomandată: 7 +

Prin modul în care combină diverse ipostaze muzical-coregrafice, spectacolul Ballet à la carte vine în întâmpinarea varietății gustului estetic al spectatorilor noștri. Tripticul integrează momente dansante fermecătoare, selectate de către Boris Nebyla și Pavel Rotaru – directorul artistic, respectiv maestrul Baletului Operei Naționale Române – din repertoriul propriu, înglobând elemente de dans contemporan, clasic, neo-clasic sau modern.

Vă așteptăm să descoperiți în premieră multitudinea de valențe expresive ale dansului și muzicii, într-un eveniment artistic à la carte, garantat de profesionalismul și dedicarea echipei de creație, cât și a interpreților – soliștii și ansamblul de balet al Operei Naționale Române Cluj-Napoca!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.