18 ianuarie Spărgătorul de nuci

Miercuri, 18 ianuarie 2017, ora 18:30, Opera Nationala Romana, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4

Spărgătorul de nuci, de Piotr Ilici Ceaikovski – seara de balet

Libretul inspirat din povestirea omonimă a lui E.T.A. Hoffmann, Balet în 2 acte

Actul I
În casa domnului Stahlbaum domnește atmosfera sărbătorească a Crăciunului. Părinții fac ultimele retușuri la pomul de iarnă, așezând lângă el cadourile pentru copii. Se aprind beculețele și se deschide ușa. Clara și Fritz, copiii domnului Stahlbaum, dau buzna în cameră. Le urmează verii și verișoarele cu părinții lor. Copiii se așază în rând și încep un marș voios. După dansul adulților vine și unchiul Drosselmayer. Acesta este așteptat cu nerăbdare, căci de fiecare dată le aduce copiilor surprize neobișnuite. Nu-i va dezamăgi nici acum. La început copiii se bucură, apoi încep să se certe din cauza cadourilor. Fritz câștigă disputa, iar Clara izbucnește în lacrimi. Pentru a o consola, unchiul Drosselmayer îi dă fetei un „Spărgător de nuci”, costumat în uniformă militară. Fritz îl azvârle râzând și îl strică, în timp ce Clara este consolata. Pentru că între timp s-a făcut târziu, mama îi trimite pe copii la culcare. Musafirii se retrag. Clara își ia rămas bun de la Spărgătorul „bolnav” și se duce la culcare. După puțin timp, Clara se întoarce în camera festivă. Adoarme în fotoliu și astfel evenimentele acestei seri continuă. În lumina lunii, pomul de Crăciun devine tot mai mare, ocupând o mare parte a camerei. Șoarecii, conduși de regele lor, apar din toate părțile și se apropie de fată. Ea îi gonește înfricoșată. Atunci se trezește Spărgătorul de nuci, care, alături de soldați, se luptă cu șoarecii. Bătălia nu e deloc ușoară și Spărgătorul pare să cedeze. Clara intervine și reușește să-i învingă pe șoricei. Spărgătorul de nuci se transformă într-un prinț tânar și frumos. Pentru a-i mulțumi ca l-a salvat, el o invită pe fetiță în împărăția dulciurilor. Camera se transformă într-o pădure de brazi înzăpezită. Fulgii de nea îi înconjoară pe cei doi, arătându-le drumul.

Actul II
În sfârșit, Clara și Prințul ajung la Castelul trandafirilor din Împărăția dulciurilor. Prințul-Spărgător povestește Zânei dulciurilor și suitei acesteia întâmplarea, subliniind intervenția curajoasă a Clarei împotriva regelui șoarecilor. Tânăra pereche este cinstită cum se cuvine de întreaga curte împărătească. Cele mai nostime personaje vor participa la divertismentul compus din mai multe dansuri: spaniol (figurile de ciocolată), arab (figurile de cafea), chinezesc (figurile de ceai), rusesc (micii cazaci de turtă dulce), italian. Clara și Prințul execută un minunat „pas-de-deux”, apoi toată suflarea se angrenează în marele „Vals al Florilor” din final. Pentru Clara a fost însă doar un minunat vis.

Distribuția care însuflețește fascinantul spectacol pe scena Operei clujene este formată din: Andreea Jura (Maria), Dan Haja (Spărgătorul de nuci), Adelina Filipaș (Zâna Dragée), Doina Anamaria Florea, Marius Toda (Consilierul Drosselmeyer), Romulus Petruș (Președintele Silberhaus), Anca Opriș Popdan, Vlad Maier (Fritz), Laura Pop, Valentin Mihăilă, Augustin Gribnicea, Robert Kálmán, Lucian Bacoiu, Dalia Costea,Andrada Pătrânjel, Rodica Bacoiu, Ofelia Mărginean, Dorina Lucaciu, Diana Groza, Polina Stănescu, Ingrid Poka, Cristina Pop, Iuliana Dane, Liana Taloș, Paul Cuibus, Cristina Boboc, Diana Groza, acompaniați de un grup de eleve al Liceului de Coregrafie ”Octavian Stroia”.  Orchestra Operei Naționale Române din Cluj-Napoca se va afla sub bagheta dirijorului Gabriel Bebeșelea. Coregrafia și regia artistică sunt semnate de Vasile Solomon.

Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 20.30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.