18 martie Lucia di Lammermoor

Lucia di Lammermoor

Duminica, 18 martie 2018, ora 18:30, Opera Nationala Romana, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: intre 20 si 90 lei

Lucia di Lammermoor – operă în trei acte

Întruchipând o lume desprinsă din Scoția anului 1700, dominată de conflicte ideologice și de cult, opera Lucia di Lammermoor de Gaetano Donizetti este considerată a fi una dintre cele mai profunde, dificile și apreciate creaţii din repertoriul liric universal.

Inspirată de drama scrisă de Walter Scott, „Bride of Lammermoor”, opera lui Donizetti surprinde tulburătoarea poveste de dragoste a Luciei, sora Lordului Enrico Ashton, obligată de acesta la o căsătorie de convenienţă, pentru a salva onoarea familiei. Aflând că Lucia este îndrăgostită de Edgardo di Ravenswood, fiul familiei rivale, Enrico o face să creadă că iubitul i-a fost de fapt necredincios. Lucia cade în capcana fratelui şi acceptă căsătoria impusă, veste care îl răneşte ireversibil pe Edgardo. Viaţa nu mai are nici un sens fără iubirea Luciei, astfel că îndrăgostitul decide să-şi sfârşească suferinţa. Clopotele castelului bat în depărtare. Lucia a murit, după ce şi-a ucis proaspătul soţ, înnebunită de durere. Convins de dragostea şi credinţa logodnicei sale, Edgardo îsi curmă viaţa cu o lovitură de pumnal.

Opera în trei acte a fost reprezentată în premieră mondială pe data de 26 septembrie 1835, la Teatro San Carlo din Napoli, unde s-a bucurat de un succes răsunător. Pe scena Operei Naționale Române din Cluj, Lucia di Lammermoor a revenit în 2014, după o absență de peste șapte ani. Pecetea romantismului italian a acestui spectacol este conferită atât de libretul ce stă la baza sa, cât şi de viziunea artistică a regizorului Mario de Carlo, cel care a semnat regia artistică, decorurile şi costumele noii montări. Spectacolul transmite o profunzime spirituală deosebită, fiind îndelung aclamat cu ocazia premierei și cu prilejul fiecărei noi reprezentații.

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21.30

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.