Sâmbătă, 18 noiembrie 2023, ora 14.00IAGA Contemporary Art, str. Cloșca, nr. 9-11

Expoziţia Small details, not important    Expoziţia Small details Expoziţia Small details

Curator Camilla Remondina

Suntem fericiţi să anunţam că deschidem publicului o nouă expoziție personală semnată de către artista Oana Maria Pop (1989, Cluj-Napoca), în spațiile galeriei. Proiectul propus cu aceasta ocazie, pentru expoziția „“Small details, not important” (adică “Detalii mici, nu sunt importante”), se concentrează pe violența și discriminarea suferite de femeile din România. Există mai multe episoade care arată cum aceste practici sunt considerate “normale” și sunt subestimate sau chiar mușamalizate. Artista a ales să pornească de la patru povești care au impresionat-o în mod deosebit pentru a determina publicul, cetățenii înșiși care trăiesc în acest context, să reflecteze asupra rolului și tratamentului rezervat femeilor. Sunt povești sumbre, violente și crude, dar nu sunt doar “povești”, ci fapte reale și date colectate de asociații și ONG-uri relevante care evidențiază o urgență actuală.

Secții, spitale, tribunale, școli. Locuri în care ar trebui să ne simțim în siguranță și care, în schimb, își închid ușile, devenind complici ai infracțiunii. Aceste episoade nu sunt cazuri izolate, ci abuzuri “normalizate” în cadrul instituțiilor publice românești, care, conform evenimentelor și datelor recente, sunt mai actuale decât s-ar putea crede.

Din relatările sale reiese că instituțiile consideră femeile ca fiind carne, nimic altceva, carne fără formă, așa cum este descrisă în lucrările sale, ele sunt bucăți de piele dezmembrate și cusute la loc, devenite și mai vii și mai reale prin utilizarea siliconului. De altfel, toate lucrările pe pânză prezintă detalii ale corpului feminin, ale căror linii sunt abia perceptibile și recognoscibile, deoarece subiecții provin din fotografii făcute de artistă și manipulate cu Photoshop pentru a crea abstractizări, asemănătoare compozițiilor cubiste, reprezentând femeile într-un mod evanescent, nedeterminat, așa cum sunt ele văzute prin ochii unui guvern și ai unei societăți corupte și sexiste.

Seria fotografiilor Polaroid este alcătuită din imagini cu femei care țin în mână o pătură de silicon roz, culoarea stereotipică a fetițelor, care amintește de piele, indicând expunerea și vulnerabilitatea femeilor abuzate care încearcă să se ascundă de privirile celorlalți. Obiectul reprezintă senzația pe care multe femei o experimentează când, de exemplu, sunt hărțuite (catcalling) sau pipăite pe stradă: sunt îmbrăcate, dar cu toate acestea se simt și sunt vizate ca și cum ar fi goale. Îmbrăcate în ceea ce societatea așteaptă de la ele, ele rămân prizoniere ale acelor standarde, cum ar fi rozul, cu care sunt asociate.

Vă aşteptam cu drag.

Program de vizitare: intre 14:00 şi 18:00

O expoziţie realizată de IAGA Contemporary Art, Cluj-Napoca, Romania