18 octombrie Motanul încălțat

Miercuri, 18 octombrie 2017, ora 18:30, Opera Nationala Romana, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: intre 20 si 60 lei

Motanul încălțat, de Cornel Trăilescu

Operă pentru copii în trei acte.

Spectatorii de toate vârstele sunt așteptați cu mic, cu mare la Operă, pentru o întâlnire inedită și plină de farmec! Motanul încălțat își face tiptil apariția într-un spectacol plin de culoare și muzicalitate, cu un decor de poveste!

Partener în basmul muzical ne va fi Motanul Cotoșman care își face apariția pe scena lirică din Cluj după o absență de peste două decenii, într-o montare originală și incitantă, de teatru în ramă, concepută cu tâlc vesel și multă armonie, în regia lui Traian Savinescu, scenografia doamnei Viorica Petrovici și sub bagheta dirijorului Adrian Morar, având-o în rol principal pe solista Gloria Tronel (invitată).

Opera în trei acte și un prolog este cea mai celebră lucrare muzicală pentru copii din lume, compusă de un român. Povestea Motanul încălțat (fr. ”Le Chat Botté” , en.”Puss in Boots”) de Charles Perrault a fost transpusă în operă de Cornel Trăilescu în anul 1960, pe libretul scris de Tudor Mușatescu și Nina Stoiceva, având un real succes atât pe scena autohtonă, cât și peste hotare. Spectacolul dedicat celor mici a fost prezentat în premieră pe scena lirică din Cluj pe data de 13 ianuarie 1985, ultima sa reprezentație având loc aici în anul 1993.

Cu adevărat receptivi la curiozitatea și energia ce caracterizează vârsta copilăriei, realizatorii acestei producții – regizorul Traian Savinescu, dirijorul Adrian Morar și scenograful Viorica Petrovici – și-au propus să aducă în fața micilor spectatori, dar și a părinților sau bunicilor, opera Motanul încălțat în ipostaza unui spectacol de teatru în teatru.

Atmosfera lirică în care spectactorii sunt invitați să ​pășească îi atrage la Curtea Regală, acolo unde istorioara Motanului este prezentată Familiei Regale de către o trupă de actori ambulanți, în onoarea micului Prinț. Nu doar nobilii de pe scenă vor lua parte la minunatul act artistic, ci și cei mici aflați în sala de spectacole a Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, urmărind scene care se fac și se desfac în ritm alert, de-a dreptul jucăuș, ce îi fac părtași și complici ai năzbâtiosului Motan.

Artiștii Operei Naționale Clujene dau viață și sunet lumii de basm în care celebrul Motan Încălțat– alias “Cotoșman” – își transformă tânărul “stăpân” și prieten – pe Ionică – în voievod. Reușește acest lucru abia după ce salvează viața Împăratului, a slujitorilor ținuți captivi de către Marele dregător, păcălește Uriașul, îi dobândește lui Ionică un castel și îi aduce o soție – pe frumoasa Domniță. O incursiune entuziasmantă, demnă de un Motan vrednic și curajos, ce îi va ține pe spectatorii mici și mari cu sufletul la gură.

La nunta din finalul basmului vom avea și bucuria revederii cu alte personaje de basm îndrăgite de cei mici, printre nuntași numărându-se și Albă-ca-Zăpada, cei șapte pitici, Scufița Roșie, lupul, Capra cu trei iezi, Ileana Cosânzeana și al ei Făt-Frumos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.