18 octombrie Umbra

Duminica, 18 octombrie 2015, ora 19:00, Teatrul Maghiar, str. E. Isac, nr. 26-28

Umbra – de Evgheni Schwartz

„Omul fără umbră – una dintre cele mai triste poveşti din lume” – spune Annunciata, eroina din Umbra.
Pierderea umbrei sau a imaginii din oglindă este o temă tradiţională recurentă – povestită şi răspovestită. În poveşti precum Pygmalion, Schlemihl de Chamisso, Dublul de Dostoievski, Povestirile lui Hoffmann de Offenbach sau Andersen. Piesa lui Schwartz le colaţionează şi le adaptează sub forma unui basm politic, grotesc, şi burlesc, cu aluzii concrete la ceea ce însemnat era lui Stalin. Doar o parabolă a dictaturii!?
Se pare, totuşi, că declaraţiile personale, conţinutul latent al „viselor” personajelor şi căutarea eu-lui sunt de actualitate.

Savantul călătorind şi cercetând ţara stranie din Sud se află între două iubiri şi îşi pierde umbra, din cauza celei ce nu o merita. Dar, ca în orice basm cu zâne, minunea care rezolvă totul se întâmplă datorită dragostei adevărate. Eu-l dedublat ajunge la sfârşit de drum, unde atât Umbra cât şi dragostea adevărată trebuie să-şi găsească un loc nou în lume. Fiecare în parte, în funcţie de lumina în care se află: în lumina Lunii, a Soarelui sau a reflectoarelor.

Traducerea în limba maghiară: Ágnes Osztovits

Cu supratitrare în limba română şi engleză

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.