19-25 septembrie Expozitia Știință și etnicitate în România, 1918-1944

Expozitia Știință și etnicitate în România,

19 – 25 septembrie 2020, ora 12:00, Casa Tranzit, str. Gheorghe Barițiu, nr. 16

Expozitia Știință și etnicitate în România, 1918-1944

Știință și etnicitate în România, 1918-1944 – expozitie si dezbateri

Curator: Prof univ dr Marius Turda (Oxford Brookes University)

„Nu este suficient să combatem rasismul, trebuie să combatem în același timp și întregul sistem cultural, politic, social și educațional pe care rasismul l-a creat.

Trăim, cred, o nouă ‘rasializare’ a lumii. Evenimente din ultimii 10 ani, precum Brexit in Marea Britanie, alegere lui Donald Trump in Statele Unite, intensificarea rasismului anti-Roma și a naționalismului etnic in Europa, demonstrează cât de profunde sunt aceste idei rasiale și că decenii de educație și experiența Holocaustului au schimbat destul de puțin în mentalitatea unora, care continuă să exprime apartenența la o națiune anume prin prisma specificității etnice și a religiei, prin misoginie, homofobie și rasism. De ce oare ne este atât de greu să renunțăm la gandirea rasială? De ce continuăm să credem că unii oameni sunt ‘superiori’ altora?” Marius Turda în interviul acordat Danielei Rațiu pentru Ziare.com

Expoziția Știință și etnicitate în România, 1918-1944 documentează programul biopolitic și eugenic din perioada interbelică și a celui de al doilea război mondial, gândit pentru a crea o nouă națiune română printr-un management aparent științific atât la nivel individual, cât și colectiv. Între anii 1918-1944, antropologia rasială a grupurilor etnice, biopolitica și eugenismul au fost sprijinite oficial, așa cum s-a întâmplat de altfel în multe alte locuri în Europa și în Statele Unite. Discursul public despre eugenism a fost foarte răspândit, de la reviste de popularizare a științei și medicinii până la reviste de interes general, expoziții publice și conferințe radio. Au existat societăți de biopolitică și eugenie, reviste specifice dedicate eugenismului. Biopolitica și eugenismul s-au predat la universitățile din București, Cluj și Iași.

Expoziția își propune să familiarizeze publicul cu istoria eugeniei și o parte din istoria antropologiei rasiale considerând că o mai bună cunoaștere a acestor istorii va fi utilă unei înțelegerii critice a perioadei interbelice în general și a dezbaterilor despre identitatea națională și rasismul contemporan, în particular.

Vernisajul expoziției va include două dezbateri publice difuzate online

– 19 septembrie 2020 ora 19.00: “Rasismul în România, ieri și azi”: Marius Turda împreună cu László Fosztó, Eniko Vincze și Simona Ciotlăuș

– 20 septembrie 2020 ora 19.00 : “Eugenie și sănătate în Clujul interbelic”: Marius Turda împreună cu Zsuzsa Bokor

Expozitia Știință și etnicitate în România, 1918-1944 ramane deschisa spre vizitare pana in data de 25 septembrie 2020.

Program de vizitare: 12.00-19.00

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului local Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.