19 decembrie Desculţă în Amazon

Miercuri, 19 decembrie 2018, ora 18:30, Bookstory, b-dul Eroilor, nr. 6-8 

Desculţă în Amazon – lansare de carte

Librăria Bookstory şi Editura Paralela 45 vă invită la evenimentul de lansare a cărţii Desculţă în Amazon, de Luminiţa Cuna.

Invitată, alături de autoare:
Hanna Bota, poetă şi prozatoare.

În urmă cu peste zece ani, Luminița Cuna a luat drumul junglei mânată de o pasiune pentru Amazon şi curiozitate față de viaţa băştinaşilor care locuiesc în el. A trăit în comunități indigene care au inițiat-o în tainele celei mai mari păduri tropicale de pe planetă şi a supraviețuirii în sălbăticie.

Desculţă prin Amazon s-a născut din dorinţa autoarei de a împărtăși cu publicul de acasă poveștile unice trăite de ea într-o lume tainică, prea puțin accesibilă. Pe de altă parte, în urma prieteniilor legate cu indigenii, Luminiţa a devenit, la cererea lor, povestitorul realităţi întâlnite.

“M-am integrat destul de ușor în aceste comunități în primul rând pentru că am lăsat acasă toate prejudecățile despre cum ar trebui să fie popoarele indigene. Doar așa i-am putut vedea cu adevărat pe acești oameni, și nu prin vălul adeseori opac al culturii noastre vestice. M-a impresionat capacitatea de adaptare a acestor oameni la un mediu natural așa de ostil și darnic în același timp. M-a impresionat ușurința cu care au adoptat anumite elemente ale lumii moderne în timp ce fac eforturi să își păstreze tradiţiile şi cultura. Ei sunt conștienți de marginalizarea lor, de lipsa noastră de informare sau de înțelegere despre problemele lor, de aceea, mi-au spus în numeroase rânduri: «Luminiţa, povesteşte despre noi când te întorci acolo în lumea ta. Spune-le cum trăim noi aici, căci lumea de afară trebuie sa stie de existenţa noastră. Spune-le despre tradiţiile, dansurile noastre, cântecele şi spiritualitatea noastră. Spune-le despre pădurea noastră! »

De fiecare dată când mă întorceam dintr-o călătorie mă frământa o întrebare: ce pot eu să fac ca să protejez Amazonul și pe oamenii aceștia? O întrebare gargantuescă pentru o singură persoană. Cred că un prim pas în a proteja – și pădurea și oamenii ei – este informarea publicului, ceea ce sper să fac prin această carte.”

Despre autor: Luminiţa Cuna a absolvit Mount Holyoke College din SUA. Este licenţiată în economie internaţională şi literatură franceză. Are un Master of Science în Dezvoltare Durabilă de la Universitatea din Londra și un certificat de jurnalism de la New York University. În prezent, Luminiţa Cuna gestionează proiecte de IT la New York şi predă un curs universitar despre impactul schimbărilor climatice.

Nu pierdeți ocazia unei seri unice în compania Luminiței și a poveștilor ei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.