19 februarie Barbierul din Sevilla

Vineri, 19 februarie 2016, ora 18:30, Opera Națională Română, Piața Ștefan cel Mare, nr. 2-4

Barbierul din Sevilla (Il Barbiere di Siviglia) – Gioacchino Rossini

Una dintre cele mai îndrăgite opere din repertoriul universal, Bărbierul din Sevilla, de Gioachino Rossini, a avut premiera mondială în anul 1816, la Teatrul Argentina din Roma, sub titlul sugestiv ”Almaviva” (Inutila precauțiune).

În Sevilla secolului al XVIII-lea, Figaro este bărbierul cel vesel și iubit de oraș, care ajută la împlinirea iubirii dintre Rosina și Contele Almaviva. Provocarea este, însă, mare, deoarece tânăra și frumoasa Rosina este dorită și de tutorele său bătrân, Bartolo, care este ajutat de maestrul de muzică al acesteia, Basilio.

Atmosfera amoroasă și comică a operei este dată de multele tertipuri la care apelează Contele Almaviva și Figaro pentru a se apropia de frumoasa iubită și a-i declara dragostea. Scena finală, în care Figaro și Contele pătrund în casa Rosinei în miez de noapte, urcând pe scara sprijinită de balconul acesteia, este cea care dă un suflu și mai pasional operei. Inima Rosinei cunoaște bucuria absolută atunci când Almaviva își oferă în genunchi inima, averea și numele. Martor le este și profesorul Basilio, mituit de adversarii lui Bartolo, care devine martorul căsătoriei dintre îndrăgostiți. Bătrânul și încruntatul Bartolo sosește prea târziu pentru a mai opri uniunea și este consolat doar de renunțarea lui Almaviva la zestrea Rosinei, care îi va rămâne lui.

Spectacolul are două pauze şi se încheie în jurul orei 21.00

Spectacol interpretat în limba italiană

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.