19 februarie Şi s-a dansat lambada

Şi s-a dansat lambada

Miercuri, 19 februarie 2020, ora 17.00, Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga”, str. Clinicilor, nr. 2

Şi s-a dansat lambada. O mărturie despre Decembrie ’89 – lansare de carte

Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” Cluj-Napoca și Editura Școala Ardeleană vă invită la lansarea volumului „Şi s-a dansat lambada. O mărturie despre Decembrie ’89 la Cluj” de Mihai Bărbulescu (Colecția Cluj ’89).

Prezintă: Aurel Codoban, Vasile G. Dâncu, Valentin Orga, Răzvan Rotta.

Despre carte

Mă întorc peste gărduț, sunt în dreptul intrării în biserică. Oamenii au înaintat, soldații s-au retras vreo 20 de metri. Țin armele în sus. Sunt lângă ei. O fată – studentă? – îl îmbrățișează pe un ofițer, plângând. Ce e asta? O fi fiică-sa? Îi este frică? … Nu e fiică-sa. Vrea probabil să-l convingă să nu tragă… Soldații sunt toți tineri, sunt în termen, cu uniforme kaki. Ofițerul e căpitan de la trupele de intervenție… Plânge. Ofițerul plânge. Mă uit la soldatul care e mai aproape de mine, din capătul șirului. Pare că mestecă ceva și bolborosește: plecați, măi… plecați… E singurul – să zicem – mai agresiv. Numai verbal. Ceilalți soldați nu scot o vorbă. Par beți, poate drogați, speriați. Mă pomenesc cu ceva în gât, care stă acolo și vrea să iasă, și vorbesc: „Domnule căpitan… (și mă opresc o clipă, ce să-i spun mai departe?)… nu e bine ce faceți…”. Tipul se uită la mine și plânge, zicându-mi „Plecați de aici, vă rog, plecați…”. …

Nu-mi amintesc să fi auzit ordinul, eram la un metru de soldați, cu fața la ei, mă uitam  cum trag în aer. Trag, trag și nu mai contenesc, oare își golesc încărcătoarele? E un zgomot asurzitor. Nu mi-e frică fiindcă sunt lângă ei și văd că țin armele în sus, trag peste mine,  nu mă pot atinge. Au terminat de tras și după clipa de liniște care s-a făcut aud urletele mulțimii. Mă întorc. Au fugit toți în spate, spre strada 30 Decembrie (azi Memorandumului). Dar s-a tras numai în aer. Nu e nici un mort. Pe trotuar se pare că e un rănit, probabil un glonte a ricoșat din zid. (Mihai Bărbulescu)

Mihai Bărbulescu (n. 1947, Oradea), istoric și arheolog, membru corespondent al Academiei Române. Profesor la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Cărți: Interferențe spirituale în Dacia romană (Cluj-Napoca, 1984, Premiul „Vasile Pârvan” al Academiei Române; ed. a II-a, Cluj-Napoca, 2003); Din istoria militară a Daciei romane. Legiunea V Macedonica şi castrul de la Potaissa (Cluj-Napoca, 1987); Potaissa. Studiu monografic (Turda, 1994); Mormântul princiar germanic de la Turda. Das germanische Fürstengrab von Turda (Cluj-Napoca, 2008); Signum originis. Religie, artă şi societate în Dacia romană (Bucureşti, 2009); Inscripțiile din castrul legionar de la Potaissa. The Inscriptions of the Legionary Fortress at Potaissa (Bucureşti, 2012); Arta romană la Potaissa (Bucureşti – Cluj-Napoca, 2015); Arheologia azi, în România (Cluj-Napoca, 2016); Potaissa. L’arte romana in una città della Dacia (Roma, 2016); Bălți. 1818-1944 (București, 2017).

Cărți în colaborare: Istoria României (Bucureşti, 1998 şi ediții succesive); Istoria românilor (vol. II, Bucureşti, 2001; ed. a II-a, Bucureşti, 2010); Istoria Transilvaniei (vol. I, Cluj-Napoca, 2003; ed. engleză, Cluj-Napoca, 2005); Funeraria Dacoromana. Arheologia funerară a Daciei romane (Cluj-Napoca, 2003); Atlas-dicționar al Daciei Romane (Cluj-Napoca, 2005); Accademia di Romania din Roma. 1922– 2012 (Roma, 2012; ed. italiană, Roma, 2013); Istoria Românilor (vol. I, București, 2018); Arta din România din preistorie în contemporaneitate (vol. I, București – Cluj-Napoca, 2018); Termele din castrul legionar de la Potaissa (Cluj-Napoca, 2019). A colaborat, de asemenea, la Lexicon Iconographicum Mythologiae Classicae (Zürich–München–Düsseldorf); Künstlerlexikon der Antike (München–Leipzig); Thesaurus Cultus et Rituum Antiquorum (Los Angeles).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.