19 ianuarie #cântecdelebădă

Joi, 19 ianuarie 2017, ora 20:00, Teatrul Maghiar de Stat, str. Emil Isac, nr. 26-28

Pret bilet: 30 lei

#cântecdelebădă – un altfel de discurs despre îmbătrânire

Îmbătrânirea cauzează schimbări în dimensiunea şi vascularizarea creierului, la fel şi în percepţie. În paralel cu înaintarea în vârstă, creierul se reduce şi se modifică la toate nivelurile, de la cel molecular până la cel morfologic. Riscul hemoragiilor cerebrale, leziunea substanţei albe şi demenţă creşte, de asemenea, cu vârsta, precum şi şubrezirea memoriei, în timp ce apar modificări şi la nivelul funcţionării neuronilor şi hormonilor.

Odată cu vârsta, oasele tind să se contracteze şi să piardă din densitate — ceea ce le slăbeşte şi le expune fracturilor. Este probabil să pierdem şi din înălţimea corpului.

Apar pierderi de ţesături musculare, iar muşchii noştri devin mai rigizi şi pierd din tonus. Celulele dermice şi epidermice se micşorează şi ele. Ridurile se dezvoltă, în primul rând din cauza pierderii colagenului. Expunerea la soare produce cele mai multe daune pielii, inclusiv „petele de vârstă” de culoare brună şi cancerul cutanat.
Plămânii pierd din flexibilitate, peretele toracic se îngroaşă. La cei care au fumat la un moment dat, la o vârstă înaintată potenţial ul respiratoriu devine mai redus.

Constipaţia este mai frecventă la adulţii în vârstă. Pierderea controlului vezicii urinare (incontinenţa de urină) devine şi ea mai frecventă.

Se modifică nevoile sexuale, comportamentul şi performanţa sexuală. În cazul femeilor uscăciunea vaginală poate incomoda sexul. La bărbaţi apare problema impotenţei.

În jurul vârstei de 40 de ani, aproape toată lumea are nevoie de ochelari de citit.

Aproximativ o treime dintre oamenii de peste 60 de ani au auzul slăbit.

Ruşinea, vulnerabilitatea, nostalgia, depresia, sentimentul singurătăţii şi izolării, al lipsei de sens sau al pierderii identităţii, frica de moarte joacă de asemenea un rol important în confruntarea cu persoana noastră îmbătrânită.

Crezi că eşti o excepţie?

Durata spectacolului: 1h 20′ fără pauză

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

Cu supratitrare în limbile română şi engleză

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.biletmaster.ro și de la casa de bilete a Teatrului (între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.