19 iulie – 06 august 2023, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30 

Expoziția Idola Theatri

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează expoziția personală a artistului Ovidiu Avram.  Expoziția Idola Theatri
Curator: Iakob Attila.
Ovidiu Avram este unul dintre artiști din prima linie a suprarealismului din România, care, pe parcursul activității sale de aproape o jumătate de secol, a reușit să aprofundeze și să construiască un mod de expresie care a devenit emblematic și recognoscibil chiar și ochiului mai puțin avizat. Lucrările sale sunt o construcție de imagini și perspective care creează senzația unei suprapuneri și convergențe la nivelul unor universuri paralele. Complementaritatea vizuală este una elaborată pe baza unui echilibru vizual și tematic, care denotă nu doar o cunoaștere a regulilor suprarealismului, dar și o incursiune în lumea cromatică. O pictură a lui Ovidiu Avram este o construcție de forme și culori, unde portalul combinațiilor infinite este deschis, iar creația devine o structură compactă, marcată de echilibru și spiritualitate. Corpul uman devine de multe ori element simbiotic cu lumea anorganică, arcada unei clădiri sau creatura fantastică sunt așezate pe picior de egalitate, oferind o imagine a unei lumi care parcă este construită pe un principiu unde timpul și spațiul se contopesc, creează o singularitate spirituală.
O astfel de lume complementară este una complexă de imaginat și de creat, iar fantezia umană necesită și îndemânare și talent pentru o astfel de transpunere pe suprafața de lucru. Îndemânarea și exercițiul tehnic, care permit nu numai echilibrarea formelor, dar și a culorilor, devin astfel principala provocare pe care artistul reușește să o doboare încă din primii ani ai vieții artistice. Astfel, lucrările lui devin din ce în ce mai intense și provocatoare, iar suprarealismul lui Ovidiu Avram devine unul complex și marcat de eterna dorință de a schimba, învăța și experimenta pe tărâmul expresiei artistice. Preocuparea pentru obținerea unor rezultate din ce în ce mai spectaculoase sau expresive cromatic este un companion fidel al actului de creație, iar artistul nu dorește să se plafoneze pe această dimensiune, ci să experimenteze combinații coloristice care să ofere o vitalitate aparte fiecărei creații. Orice discuție pe acest subiect cu artistul este o incursiune într-o lume unde culoarea devine materialul care dă sens și eleganță formelor, o lume unde nevoia de a experimenta și de a obține noi combinați cromatice este nu numai necesară, ci și urmărită. Din această perspectivă, nu trebuie să ne mire că pictura lui Ovidiu Avram este o construcție a unei lumi imaginare, bazate pe elementele materiale ale universului nostru, pe principiile armoniei și ale spiritualului etern.
În lumea lui Ovidiu Avram, Idola Theatri devine un concept care se extinde dincolo de limitele Novum Organumului și devine o lume vizuală reprezentată prin suprapuneri și construcții de multe ori catalogabile ca ilogice, dar armonioase. Lucrările expuse cu ocazia expoziției din 2023 de la Muzeul de Artă din Cluj sunt expresia unei evoluții artistice și a unui proces de creație marcat de efervescență intelectuală și fervoare tehnică. Se poate spune că sinergia creatoare își atinge un punct culminat prin diversele construcții spirituale și materiale, oferind vizitatorului o simfonie vizuală complexă și dinamică.

Expoziţia Idola Theatri va putea fi vizitată până în data de 06 august 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.