19 martie Expozitia Terra magica

Duminica, 19 martie 2017, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expozitia Terra magica

Muzeul de Artă Cluj-Napoca organizează expoziţia Terra magica a artistului Palkó Ernest.

Palkó Ernest a absolvit în anul 1986 secţia „Ceramică” a Institutului de Arte Plastice şi Decorative „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, avându-i profesori pe Cornel Ailincăi, Mircea Spătaru şi Mircea Vremir.

Lucrările expoziţiei Terra magica reinterpretează expresivitatea figurii umane: expresiile fizionomice fuzionează cu morfologia corporală, caracteristicile masculine cu cele feminine în forme ale unui corp androgin, iar contururile nudului feminin devin semne vizuale cvasi-abstracte.

Palkó Ernest este un ceramist care-şi dezvoltă viziunea organic, evoluând lent de la o expoziţie la cealaltă. Perspectiva sa actuală îşi află originea în expoziţii precum Terra – Milenium şi, mai ales, Grafiterra, în care predominau vase cu forme eliptice, pe suprafaţa cărora artistul a imprimat ductul sugestiv al unor unde dinamice. Aceste unde s-au metamorfozat temporar în reliefurile considerate de către artist „biomorfice”, realizate între 2005 şi 2010. Din 2010 și până azi, Palkó Ernest a reluat motivul undelor din expoziția Grafiterra, pentru a le transpune în forme din ce în ce mai figurative şi mai apropiate de expresivitatea siluetei umane.

Actuala expoziţie, Terra magica, redescoperă valoarea plastică a corporalităţii umane, pe care o pune în relaţie cu metamorfozele naturii. Prin aceste sugestii vizuale ale transformării se sugerează asimilarea suprasensibilului în grade mai îndepărtate sau mai apropiate de terestru şi material.

Program de vizitare: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com xmanyclips