19 octombrie-3 noiembrie Expoziția The Unseen

The Unseen

19 octombrie – 03 noiembrie 2019, ora 18:00, Galeria Reflex, str. Iuliu Maniu, nr. 3 ( The Unseen )

Expoziția The Unseen

Sâmbăta, 19 octombrie, vă invităm la vernisajul expoziției The Unseen, eveniment în cadrul căruia artiști români își vor prezenta lucrările rezultate din rezidența de tip Art meets Science din Trieste, Oraș European al Științei 2020.

Expoziția încheie programul de cercetare, rezidență și perioadă de producție a artiștilor Ioana Trușcă (București), Lucian Indrei (Cluj-Napoca), Maria Băcilă (Vienna), Hybrid Lab | Eranio Petrușka și Ana-Bianca Tudorică (Cluj-Napoca) și a grupului de arte performative AJARIOT.

Institute de cercetare partenere ale programului sunt SISSA Internațional School for Advanced Studies, Elettra Sincotrone Trieste, ICTP Internațional Center for Theoretical Physics, ICGEB Internațional Centre for Genetic Engineering and Biotechnology.

Rezidențele Scientifica sunt locul unde arta întâlnește știința, iar experiența comună a participanților rezultă dintr-o naturalețe și curiozitate comune, o expresie fundamentală a nevoii de a înțelege fenomenele complexe care stau la baza identității umane, a societății sau a mediului înconjurător.

Întregul proces colaborativ dintre echipele de organizare, dintre artiștii români și cercetătorii stabiliți în Trieste a contribuit la dezvoltarea unei legături durabile între toți partenerii din proiect și a oferit consistența unei teme emergente, aceea a fuziunii dintre arte și științe, atât ca mod de cunoaștere, cât și ca instrument de dezvoltare culturală.

The Unseen explorează abordarea constructivistă a creării de sensuri, un proces activ prin care oamenii își interpretează experiențele și cunoștințele și le integrează activ. Nevăzutul reprezintă un mod de acces către înțelegerea lucrurilor subtile și imperceptibile din jurul nostru, oferind posibilități, perspective și interpretări noi.

Experiența acestor scurte, dar intense acomodări este cea a conexiunii dintre oameni, pe cât este una a descoperirilor dintre cele două practici. Intervenția critică, experimentarea artistică sau ludică sunt răspunsuri ale curiozității si experimentării pe parcursul a două săptămâni de rezidență în Trieste.

Ioana Trușcă trăiește și lucrează în București. Este arhitect și ilustrator – de bandă desenată, în special. A absolvit Universitatea de Arhitectură și Urbanism “Ion Mincu” în 2015, iar în prezent urmează cursurile Școlii doctorale UAUIM. În 2016 ilustrează Turb@. Orașul copilăriei – Tîrgu-Jiu, în 2017 ilustrează Sofica – pentru PUCK iar în 2018 participă cu “Scenarii de Locuire” la BETA – Bienala Timișoreană de Arhitectură și apoi la realizarea “One Night Gallery love Ioana Trușcă” – o expoziție care creează experiențe interactive, augmentate, folosindu-se de tehnologie (AR, VR).

Lucian Indrei trăiește și lucrează în Cluj-Napoca, România. Lucrările sale abordează și utilizează fotografia, însă nu se limitează la acest mediu, integrând inclusiv desen, colaj, instalații etc. În ultimii ani a fost invitat ca speaker la evenimente culturale din Stockholm, Atena și Amsterdam, evenimente ce pun accent pe scena tânără de artă contemporană din România. În 2012 a co-fondat proiectul Lateral ArtSpace, făcând parte din echipa curatorială.

Maria Bacilă este în prezent studentă la Masterul de Art Science al Universității de Arte Vizuale din Viena – Angewandtede și are un BA în comunicare vizuală: ilustrație. Este foarte interesată de semiotică și percepție. Este curioasă referitor la politicile de identitate umane și non-umane. Cercetarea ei este axată pe cum gândim lumea, cum o codăm și codificăm și cum acest demers poate fi utilizat petru a debloca viitoruri invizible. Mai mult decât atât, este interesată de cum putem să schimbăm și alterăm aceste coduri, cifruri și algoritmi. Practica și setul ei de abilități sunt fluide.

Hybrid Lab este un studio creativ format din Eranio Petrușka și Ana-Bianca Tudorică, stabiliți în prezent în Cluj-Napoca, dar cu proiecte în mai multe locuri din țară. La intersecția dintre vizual și performativ, lucrările lor iau forma instalațiilor interactive, light design, videomapping, animație, modelare 3D și design de sunet. Scopul Hybrid Lab este să facă parte din factorii importanți ai dezvoltării acestui sector de artă inovativ, numit New Media.

Ajaroit este un grup de artiști, interpreți, activiști, producători video, alcătuit din Isaora Pei (regizor, interpret), Giulia Parri (grafician, designer de mișcare) și Ester Gogliano (dansatoare). Cercetarea, transdisciplinaritatea și tema autodeterminării sunt direcțiile abordate. Prin intermediul lor, explorează relația dintre corp și imaginile vizuale. Cercetările AJARIOT sunt alimentate de practici corporale, somatice, plastice, vizuale, documentare și politice. În cadrul proiectului The Unseen, grupul AJARIOT a fost selectat pentru a fi parte din rezidența comună dintre In\Visible Cities – Urban Multimedia Festival, Gorizia și Scientifica.

Proiect organizat de Scientifica în parteneriat cu Fondatzione Internaționale Trieste și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Expoziția ramsne deschisă spre vizitare până duminică, 03 noiembrie 2019.

Program de vizitare: Lu.-Vi. orele 18:00 – 20:00 | Sa.-Du. orele 17:00 – 21:00

19 octombrie-3 noiembrie Expoziția The Unseen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top