2 august Expotizita Sibylla Dumke

Miercuri, 2 august 2017, ora 19:00, (Pilot) Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Expotizita Sibylla Dumke – artist în rezidență

Artista de origine germană prezintă publicului clujean lucrări create în timpul rezidenței artistice la Pilot, spațiul de proiecte al Fabricii de Pensule. Artista a luat pentru prima dată contact cu scenă de artă clujeană cu această ocazie. Sibylla Dumke creează colaje folosind textile și imagini din reviste și include deseori obiecte găsite. Procesul ei este unul bazat pe instinct, iar mesajul este transmis prin selecția materialelor, pe care o face astfel încât să existe fie un numitor comun, fie o tensiune sau o contradicție între ele.

Dumke caută să înțeleagă unde și cum se poziționează omul față de natură, motivele și efectele distanțării acestuia de natură. În viziunea ei, reprezentarea vizuală a vieții implică repetiția unor șabloane și simetrie – corpul uman este în mare parte simetric, iar organele sunt formate din milioane de celule identice.

„Această viziune a apropierii dintre om și animal, natură și civilizație, este esența lucrăriilor Sibyllei Dumke. Intercalând fotografii ale unui liliac și ale unui windsurfer sau a unui ghepard și a unei femei elegante, subliniază asemănările dintre posturi și priviri, formele și mișcările lor. Aparent în trecere, artista ne arată cum totul este interconectat. Făcând acest lucru, Dumke exprimă artistic ceea ce scria cercetătorul cultural Aby Warburg (1866-1929) în Atlasul lui Mnemosyne: formele antice sunt în mod constant de găsit și regăsit în imagini ulterioare.

O altă descoperire a lui Warburg a fost aceea că șarpele, de exemplu, este folosit ca simbol mitologic și în cultura americanilor nativi, și în imaginile antice grecești și în Biblie. Sibylla Dumke își compune imaginile după un principiu similar, deși mult mai intuitiv. Aceasta provine mai mult dintr-o anumită alienare față de anumite aparențe ale lumii civilizate decât dintr-o critică a acesteia, deoarece Dumke lucrează întocmai cu tehnologiile și realizările lumii civilizate. […] Sibylla Dumke caută claritate și autenticitate. În esența lor, acestea se găsesc în ființe umane, plante și animale, în forme aproape identice.” [extras dintr-un text de Gesine Borcherdt despre opera Sibyllei Dumke]

Sibylla Dumke (1981) trăiește și lucrează la München.
Mai multe informații despre ea și opera ei puteți găsi aici și aici.

După vernisaj te invităm pe terasa noastră la o limonadă sau bere de la Old School!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.