2 iulie Memodrom: Rădăcini

Sambata, 02 iulie 2016, ora 14:00, Turnul Croitorilor – Centru de Cultura Urbana, str. Baba Novac, nr. 35

Memodrom: Rădăcini – experiment teatral unic în România

Doi dintre membrii companiei independente de teatru create.act.enjoy: Diana Buluga şi Cristian Pascariu, pun în scenă teatrul mărturiilor, Bastionului Croitorilor. Mărturiile personale ale celor 6 invitaţi, vor crea o instalaţie performativă pe tema identităţii româneşti.

Acest concept nu a mai fost aplicat niciodată la noi în ţară. Diana şi Cristian au fost martori, la Londra, la un performance similar, susţinut chiar de o româncă, Anca Doczi Luchian, expert în artă teatrală, co-fondator al Immersive Theatre din Londra şi doctorand la East University din Londra. Pentru că acolo a avut un foarte mare succes, cei doi artişti au decis că el trebuie adus şi în faţa publicului clujean.

Imaginaţi-vă o sală de muzeu în care nu sunt expuse obiecte, ci oameni reali, cu poveşti reale despre identitatea românească şi acceptarea ei. Proiectul „Memodrom-Rădăcini” este construit de aşa natură, încât publicul poate sta în zona de ascultare, pentru a fi martor la ceea ce i se potriveşte sau poate interacţiona cu performerii, intrând în zona de întrebări. Cei 6 performeri invitaţi în proiect sunt: Rodica Lupan (mama uneia dintre actriţele de la create.act.enjoy), Călina Langa (designer vestimentar), Ioana Hanchevici (profesor de limba engleză), Cornel Hoza, Radu Ghiţă şi Mircea Gui (toţi 3 lucrează în sfera IT/design web).

Poveştile lor vin din copilărie, traversează adolescenţa, care, la unii dintre ei se suprapune cu perioada comunistă şi apoi sunt aduse în prezent, la ceea ce înseamnă România şi identitatea românească pentru ei.

Toate cele patru nivele ale Bastionului vor fi acoperite de acest proiect iar la ultimul etaj, publicul va găsi un material video, creat de Cristian Pascariu, care are legătură tot cu cei şase performeri. Asta va fi o surpriză!

Publicul, atunci când va intra în Bastion, va primi un ghid cu instrucţiuni de folosire a instalaţiei noastre. Ideea este că fiecare vizitator va avea posibilitatea să aleagă cât timp va petrece cu unul dintre performeri, dacă îi va adresa sau nu întrebări, dacă revine la acea persoană sau nu, dacă vrea să îi cunoască pe toţi cei 6 sau dacă aleg să rămână la o singură persoană (performer). (Diana Buluga, actriţă)

Toţi cei care iubesc proiectele tinerilor artişti de la create.act.enjoy sunt invitaţi la eveniment şi nu doar ei, ci şi cei care nu au făcut cunoştinţă până acum cu teatrul independent, cu teatrul de intervenţie socială şi politică dar care vor să cunoască şi alte tipuri de exprimare în artă.

Şi până la urmă, vorbim şi de un alt tip de comunicare: comunicarea directă, al cărei loc este ocupat tot mai mult în ultimii ani de spaţiul virtual.

Accesul publicului se poate face oricând în intervalul orar 14-18

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.