Miercuri, 02 septembrie 2020, ora 19:00, curtea Liceului Teologic Reformat, str. I.C.Bratianu, nr. 51
Pret bilet: 40 lei
Stagiunea Camerală George Enescu – Concert Victoria Vassilenko & Gyehee Kim
Victoria Vassilenko (pian) și Gyehee Kim (vioară), ambele artiste desăvârșite, câștigătoare ale Concursului Internațional George Enescu în anul 2016, vor susține un concert plin de emoție în cadrul Stagiunii Camerale George Enescu din Cluj-Napoca, un proiect asociat Concursului și Festivalului George Enescu.
Program:
Partea1
Victoria Vassilenko (pian)
Durata: 40 minute
L.v. Beethoven/Liszt – Simfonia nr.4
P.I. Tchaikovsky – fragmente din “Spargatorul de nuci” si “Frumoasa adormita”
1. Prolog
2. Mars
3. Dansul zanei dulciurilor
4. Dansul chinezesc
5. Adagio
6. Andante maestoso
Pauză de 10 minute
Partea2
Gyehee Kim (vioara) si Victoria Vassilneko (pian)
Durata: 40 minute
L Janacek – Sonată pentru vioară și pian
I. Con moto
II. Ballada
III. Allegretto
IV. Adagio
L.v. Beethoven – Sonata pentru pian si vioara Nr.7 in Do minor, Op.30/2
I. Allegro con brio
II. Adagio cantabile
III. Scherzo: Allegro
IV. Finale: Allegro; Presto
Victoria Vassilenko
S-a născut în 09.12.1992 în Burgas, Bulgaria și a terminat Școala Națională de Muzică din Sofia sub îndrumarea lui Antonina Boneva și a prof. Stella Dimitrova-Maystorova.
Din 2011 a studiat la Colegiul de muzică “Regina Sofia” din Madrid la clasa prof. Dimitri Bashkirov. În iune 2013 a câștigat premiul celui mai bun student al anului, oferit de însăși majestatea sa, Regina Sofia a Spaniei. A obținut diploma de licență de la New Bulgarian University, iar în iunie 2019 a absolvit masteratul la Conservatorul din Bruxelles cu prof. Boyan Vodenitcharov. Recent a obținut „Diploma de Artist” de la Queen Elisabeth Music Chapel, Waterloo în clasa de pian a prof. Louis Lortie și Avedis Koyumdzhian.
Victoria este câștigătoarea mai multor premii atât în țara ei natală, Bulgaria, cât și în Italia, Grecia, Republica Cehă, Anglia. A susținut recitaluri în Viena (2008) și New York (2010). Este solista mai multor orchestre în Bulgaria, la Royal Symphony Orchestra în Liverpool, Brussels Chamber Orchestra, Lincolnwood Chamber Orchestra (Chicago, USA), Classic FM Orchestra, BNR Symphony Orchestra (condusă Emil Tabakov), Sofia Philharmonic Orchestra etc.
În iulie 2009 a luat parte la Festivalul de muzică de cameră “Musica Mundi” Brussels, Belgia, unde a fost aleasă solista orchestrei “Musica Mundi” condusa de Maxim Vengerov.
În 2016 devine câștigătoarea secțiunii pian din cadrul Festivalului „George Enescu” din România.
Gyehee Kim
Violonista coreeană Gyehee Kim a câștigat la vârsta de 9 ani marele premiu la Concursul Orchestrei de Cameră Coreene, devenind cea mai tânără câștigătoare din istoria competiției, iar un an mai târziu a debutat la Seul în seria de concerte Kumho Prodigy. De atunci a cântat cu orchestre coreene de top, precum Orchestra Simfonică din Coreea, Orchestra de Cameră din Coreea, crescându-și reputația în țara natală.
Nativă din Coreea de Sud, Gyehee a studiat la divizia pre-colegială a Universității Naționale de Arte din Coreea cu Bonjiu Koo și Sunny Lee din Seul. La 16 ani, a fost acceptată la Institutul de Muzică Curtis unde a studiat cu Joseph Silverstein. A obținut o diplomă de licență la Universitatea Națională din Seul, unde a studiat cu Young Uck Kim. Anul trecut s-a mutat la München, Germania, pentru a-și urma studiile, iar în prezent își finalizează masteratul la Hochschule für Musik und Theater München, cu Lena Neudauer în calitate de titular de bursă DAAD (German Academic Exchange Service).
A mai câștigat premii în mai multe competiții internaționale de vioară prestigioase, inclusiv Premiul I la Concursul Internațional de Vioară „Andrea Postacchini” 2018, Premiul I, Premiul Publicului și Premiul Central Aichi Symphony Orchestra la Concursul pentru vioară din Munetsugu Angel 2017, care a inclus împrumutul lui „Rainville” de Antonio Stradivarius (1697) timp de trei ani. De asemenea, a câștigat premiului la Concursul Internațional de Muzică Manhattan, Concursul Internațional de Vioară Torún, Concursul Isang Yun, Concursul Internațional Tchaikovsky pentru tinerii muzicieni și Concursul Internațional Gnessin pentru tinerii pianiști și violoniști.
A cântat de-a lungul timpului în evenimente precum „Sarah Chang & 17 Young Virtuosi”, cu ocazia celebrării celei de-a 30-a aniversări a deschiderii Centrului de Arte din Seul, a 60-a aniversare a Concertului de pace pentru Războiul din Coreea, Festivalului George Enescu, Moscova Meets Friends, Festivalul de Primăvară din Seul din Muzica de Cameră, Festivalul de Muzică de Cameră Gyeongi Arts Center, Soliștii Kumho Asiana, Cichej Muzyki și Festivalul iPalpiti și multe altele. A fost invitată oficial să participe în 2017 la cursurile de măiestre și concertele internaționale pentru vioară Kronberg în Germania, ca participant activ.
Concertul este organizat în conformitate cu prevederile legale actuale, în condiții de distanțare socială și respectare a tuturor măsurilor de prevenire Covid-19.
Stagiunea Camerală George Enescu este un proiect asociat Concursului și Festivalului Internațional George Enescu, fiind organizat de Asociația Culturală Play.
Acțiune co-finanțată de Primăria Municipiului Cluj-Napoca.