20 martie Expozitia Mămăligă descompusă

Marti, 20 martie 2018, ora 15:00, RAFT, str. Henri Barbusse, nr. 59-61 

Expozitia Mămăligă descompusă

În 2008, artistul Ghenadie Popescu a mers din Chişinău până la Iaşi, pe jos, trăgând după el o mămăligă butaforică de mari dimensiuni. A fost însoţit de un student care a filmat acest performance.

Este doar una din acţiunile sale artistice în care elementul principal concret, dar important şi la nivel de semnificaţie, a fost o mămăligă. Obiectele cotidiene experimentale sunt folosite de Ghenadie în vederea punerii în discuţie a unor acute probleme sociale şi politice din Moldova.

Prin lucrările hibrid confecţionate parţial din mămăligă, cum ar fi o lopată, un clopot, o menghină, o mască militară şi-un telefon, contextualizează identitatea socială a Moldovei, tranziţia de la trecutul sovietic la prezentul democratic bulversant pentru o bună parte din populaţie. Mămăliga descompusă din RAFT reprezintă simbolic suma tuturor acestor lucrări ale lui Ghenadie.

BIO

Artistul Ghenadie Popescu (n. 1971, Republica Moldova) foloseşte în practica sa artistică elemente simbolice reprezentative pentru români, cum ar fi mămăliga, plasele de rafie, roaba şi jugul. Materialele şi obiectele folosite de acesta au mereu o miză politică şi socială, atingând tematici actuale. Uneori artistul se îmbracă în costume de rafie, considerând că materialul acesta ieftin şi comun „punctează o anume geografie şi perioada de când există statul Republica Moldova“. Lucrările sale au fost expuse în galerii din Chişinău, Moscova, Paris, Viena, Düsseldorf şi Bucureşti.

Program de vizitare: 15:00 – 19:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.