21 decembrie Pour Toujours

Miercuri, 21 decembrie 2016, ora 20:00, Teatrul Maghiar de Stat, str. Emil Isac, nr. 26-28

Pour Toujours (În vecii vecilor) – spectacol nonverbal

Din vremuri ce mi se par o eternitate, de la primele amintiri din copilărie încoace, urechea mea agnostică, dar totuşi spirituală, este tulburată de copleşitoarea muzică a Recviemurilor. Această mesă de comemorare a morţilor, care-i ajută să-şi găsească liniștea, a inspirat mulţi artişti de prim rang să creeze compoziţii de o bântuitoare frumuseţe, care ne-au rămas până azi.
Sunt fascinat de resorturile care îi motivează pe aceşti artişti să plămădească unele dintre operele lor cele mai extraordinare: moartea, dispariţia, pierderile le inspiră un ultim gest de celebrare a fiinţei în trecerea sa spre nefiinţă.
Astfel, cu câteva luni în urmă, fiind martor al pribegiei haotice în care a pornit lumea în care trăim, am simţit oportun să creez o piesă despre pierdere, despre ceva care a dispărut pentru totdeauna.


În acelaşi timp, simt că lucrurile ascunse sau dispărute provoacă în noi un impuls implacabil de a le căuta şi de a le reface. Fiecare dintre noi se naşte, se îndrăgosteşte, moare – dar cum ne trăim viaţa în tot acest timp? Cum sărbătorim, printr-o singură îmbrăţişare, toate cele ştiute şi cele neştiute? Poate că acesta este sentimentul pe care îl trezeşte un recviem în mine: celebrarea a tot ceea ce a dispărut şi a tot ceea ce a rămâne.


Şi astfel, cu ajutorul grandioasei muzici compuse de Fauré, Bach, Mozart, Górecki şi de mulţi alţi artişti iluştri, vom crea un dans teatral, emoţionant, puternic, chiar şi amuzant uneori, o odă dedicată vieţii şi lucrurilor dispărute.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Csilla Albert, Balázs Bodolai, Loránd Farkas, Éva Imre, Sándor Keresztes, Júlia Laczó, Attila Orbán, Kinga Ötvös, Rita Sigmond, Ferenc Sinkó, Csilla Varga, Loránd Váta, Gábor Viola și un actor invitat din Spania, Francisco Alfonsín.
La realizarea spectacolului Pour Toujours au contribuit Carmencita Brojboiu, creatoarea costumelor, artistul vizual Peter Košir, autorul proiecțiilor video, Balázs Bodolai și Gábor Viola, asistenți de regie.

„Am vrut să creez un spectacol închinat lucrurilor dispărute pentru totdeauna – în acest proces m-au inspirat o serie de recviemuri. În procesul de lucru m-am bazat doar pe improvizațiile actorilor, pe trăiri și impresii. Acest lucru a însemnat o mare provocare pentru mine” – a declarat regizorul Dominique Serrand la conferința de presă organizată cu ocazia premierei. În opinia sa, spectacolul este format din fragmente care, chiar dacă spun mai multe povești, vor vorbi despre un întreg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.