21 martie Don Juan

Marti, 21 martie 2017, ora 19:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: intre 10 si 50 lei

 Don Juan de Molière

Teatrul Naţional Cluj-Napoca vă invită la premiera spectacolului  Don Juan de Molière, traducerea Maria Rotar, care va avea loc duminică, în sala mare a teatrului. Regia: Roberto Bacci, scenografia: Marcio Medina, dramaturgia: Stefano Geraci, asistenţi de regie: Silvia Pasello și Maria Rotar, asistent de costume: Ilona Lorincz, corepetitor: Katalin G. Incze,  maestru de lumini: Jenel Moldovan

Distribuţia:
Don Juan: Matei Rotaru
Sganarel: Cătălin Herlo
Donna Elvira: Sânziana Tarţa
Comandorul: Irina Wintze
Don Louis: Petre Băcioiu
Don Carlos: Cristian Grosu
Don Alonso / Cerșetorul: Miron Maxim
Charlotte: Anca Hanu
Mathurine: Adriana Băilescu
Pierrot: Radu Lărgeanu
Suita: Alexandra Tarce , Diana Buluga , Paula Rotar
Soprana: Sânziana Tarţa
Muzician: Renata Burcă

Mitul lui Don Juan ține lumea barocă a Renașterii, apărând pentru prima oară în 1630, la Tirso de Molina – El Burlador de Sevilla. În jurul anului 1657, o trupă de comedianţi ambulanţi italieni joacă această piesă sub formă de pantomimă în Franţa, inspirându-l pe Molière, care, în 1665 scrie Don Juan ou Le Festin de Pierre. Dom Juan sau Ospățul de piatră este o piesă unică în opera lui Molière, imposibil de clasificat, nici comedie, nici tragedie, pendulând între cele două genuri, un text care dă și astăzi de gândit, indiferent de raportul nostru cu Cel de Sus, cu iubirea pasională sau cu lumea de dincolo.

În spectacolul propus de Roberto Bacci, acțiunea se petrece în casa abandonată a Comandorului, unde, printre mobile vechi, degradate de trecerea anilor, personajele populează spațiul pe tot parcursul reprezentației. Un element fundamental împotriva căruia Don Juan duce o luptă acerbă este aici timpul. Reprezentarea lui ține de zona minerală, „scurgându-se” la propriu și împânzind scena cu o pulbere fin cristalizată, pe fundalul acompaniamentului la pian.

Roberto Bacci, aflat la a treia colaborare cu Naționalul clujean, după succesele cu Hamlet și Livada de vișini, le explica actorilor că a seduce înseamnă „a duce pe cineva într-un loc minunat, a duce într-o nouă lume. În această accepțiune, Don Juan duce cu el femeia pentru a descoperi un nou început. Este un seducător. Acest lucru îi știrbește aura de cuceritor“. Cât despre latura „umană“ a lui Don Juan „el nu este și nici nu poate fi uman decât în măsura în care miturile sunt umane, în măsura în care mitul, poveste exemplară, hiperbolizează o experiență omenească“, spunea eseistul Ion Vartic. O experiență pe care vă invităm să o împărtășiți cu realizatorii spectacolului.

Pretul biletelor:
50 lei, 40 lei, 30 lei, 20 lei, 10 lei (în funcţie de locul din sala de spectacol);
10 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.