21 noiembrie Urletul

Luni, 21 noiembrie 2016, ora 19:00, Insomnia Café, str. Universităţii, nr. 2

Poemul Urletul

„Trăim, deşi cu alte referinţe, cu alte nume, cu alţi morţi, cu alte greve, cu alte dezastre, cu alţi oameni torturaţi în închisori sau închişi ca să li se închidă gura, trăim (în) aceeaşi lume ca cea a anilor 50-60, o lume în care prejudecata, nedreptatea, suferinţa gratuită, îngustimea minţii, obedienţa, lenea, laşitatea fac loc unor dezastre şi mai mari. Rasa umană îşi reclamă umanitatea, acesta este Urletul lui Ginsberg. Şi umanitatea rezidă în primul rând în bunătatea noastră. Acesta este Mesajul lui Ginsberg. ” Laura Ariton – sociolog, în AltIaşi – despre Urletul

Urletul s-a auzit de câteva ori: la Iaşi, la Baia Turcească şi apoi pe acoperişul magazinului universal Moldova, la Timişoara în cadrul Festivalului Antagon, în Cizmărie şi în Insomnia la Cluj şi tot la Cluj, în Photo Romania Festival, la Boema (în prag de renovare). Acum revenim în Insomnia. Acelaşi text, cam aceeaşi oameni. De data asta ni s-a alăturat, mie şi lui Vasile Gherghel, şi Călin Torsan care încă nu poate fi definit dar care se împarte între scris şi muzică.

Nu ştiu cum să îi zic chestiunii ăsteia pe care o vom face noi: spectacol-concert, lectură pe muzică, happening poetica… Nu ştiu. I se poate spune în multe feluri dar nu asta e important. Important e să ascultaţi textul şi să vă acordaţi libertatea unui trip.

Experiența pe care v-o propunem porneşte, în primul rând, de la dorinţa de a vă face cunoscut un text care a tulburat viaţa literară dar şi pe cea socială a Americii din anii 60. Poemul Urletul a fost subiectul unui amplu proces extrem de controversat în aceea perioadă. Dar libertatea de expresie şi valoarea artistică a scrierii au triumfat în faţa obtuzității, pudibonderiei şi ignoranței acuzatorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.