22 septembrie Expoziția Arta tradițională reflectată în estetica teatrului de păpuși

Duminică, 22 septembrie 2019, ora 10:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumulu, nr. 21

Expoziția Arta tradițională reflectată în estetica teatrului de păpuși

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Teatrul de Păpuși Puck vă invită la expoziția „Arta tradițională reflectată în estetica teatrului de păpuși”.

În cadrul expoziției amintite, va exista și o vitrină surpriză, cu piese din colecțiile Muzeului Etnografic al Transilvaniei. Capetele de păpuși expuse în vitrina surpriză au fost achiziționate de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în anul 2016. Ele provin din colecția personală a regretatului etnograf Anton Badea, întemeietorul Muzeului Etnografic din Reghin. Imaginea a două dintre piese a apărut ca suport vizual al studiului semnat de C. C. Ghenea – Din trecutul teatrului nostru de păpuși, în Teatrul nr. 5/1958.

Cele șapte capete de păpuși sunt realizate din lemn de tei, sunt cioplite și vopsite cu vopsea de ulei  și completate – în câteva cazuri  – cu părți din material textil, păr uman, metal.

Piesele sunt caracteristice teatrului popular de păpuși de la sfârșitul sec. XIX-începutul sec. XX și reprezintă personaje din piesele avându-i ca protagoniști pe Vasilache și Mărioara. Isprăvile acestora, disputele eterne între cei doi, în care se implicau și alte personaje (Dracul, Jandarmul, Popa ș. a.) erau un punct de atracție în teatrul de bâlci românesc.

Expoziția va fi deschisă pana în data de 28 septembrie 2019, între orele 10-17.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.