22 septembrie Expozitia Departures from the Sphere

Expozitia Departures from the Sphere

Marti, 22 septembrie 2020, ora 16:00, Mănăstirea Franciscană, Piața Muzeului (str. Victor Deleu), nr. 2

Expozitia Departures from the Sphere

Artiști: Floriama Cândea, George Crîngașu, Horia Damian, Sorin Neamțu, Mihai Plătică, Laurențiu Ruță, Catrinel Săbăciag, Ioana Vreme Moser

Expoziția Departures from the Sphere reunește 8 artiști din diferite generații care utilizează mijloace de expresie variate precum fotografie, desen, sculptură, video și instalație și lucrează cu materiale convenționale, dar și atipice, de pildă componente electronice sau materiale biologice. Lucrările au ca punct de plecare experimentul artistic și oferă diferite posibilități de interacțiune care permit privitorului să recreeze uimirea trăită de artist sau cercetător în momentul descoperirii.

Corelarea practicii artistice cu principii științifice este determinată de interesul pentru percepție, mișcare și fenomen, de preocuparea pentru transformarea formelor și trecerea lor din plan în spațiu, precum și de fascinația față de spațiul cosmic, de cercetări arheologice, istoria științei sau descoperirile NASA, printre altele. În funcție de tipul de intervenție, sfera, un element iconic al Universului, apare în diferite variații ale formei sale complete.

Universul creativ care se conturează astfel reflectă căutarea unei legături între sine și lume, între spațiul interior și cel cosmic, trădând atracția față de o armonie metafizică și o percepție idealizată, atemporală a spațiului. Conexiunea dintre lumea interioară și cea exterioară se produce prin raporturi și idei conceptuale care gravitează în jurul unei prezențe umane în general invizibile, dar perceptibilă și sublimată.

Obiecte utopice, creaturi nocturne, vibrații piezoelectrice, vegetație fantomatică, peisaje fascinante și reprezentări simbolice populează un teritoriu în care concepțiile utopice despre spațiu contrastează puternic cu imaginile apocaliptice care ne inundă în prezent viețile digitalizate și izolate.

Georgiana Buț este curator independent și istoric de artă. Ea coordonează proiectul ECCA – Centrul European de Artă Contemporană din cadrul Centrului Cultural Clujean și a fost coordonator de comunicare și programe pentru galeria Spatiu Intact din cadrul Fabricii de Pensule (2013-2015) și Galeria Quadro (2011-2013), Cluj. În prezent, este doctorand la Școala Doctorală de Filosofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, unde scrie o teză despre expoziția ca mediu al practicii artistice.

Expoziția satelit Departures from the Sphere face parte din proiectul Both Ways – o expoziție policentrică din punct de vedere fizic, desfășurată în cinci locații europene cu sediul central în Trieste, precum și o expoziție online replicată și extinsă, practic disponibilă la nivel mondial pentru oricine intră cu avatarul său.

Both Ways este o expoziție de artă contemporană care contribuie, în cadrul Festivalului Science in the City, la ediția EuroScience Open Forum (ESOF2020) din Trieste.

Both Ways este un proiect european de coproducție care reunește un grup de instituții de artă și știință din Croația, Ungaria, Italia, România și Serbia, cu scopul de a crea un dialog între pozițiile și modalitățile de producție a cunoașterii specifice artei și științei.

Scientifica este organizație care crede în puterea colaborării, provocări și minți curioase. Cu sediul în România, axată pe noile tehnologii, artă și știință, design circular și comunicare științifică, proiectele Scientifica își asumă noi abordări în ceea ce privește comunicarea și dezbaterea subiectelor științifice și încurajează participanții de toate vârstele să experimenteze și să exploreze puterea descoperirii.

Proiect cofinanțat de: Administrația Fondului Cultural Național

Expozitia Departures from the Sphere ramane deschisa spre vizitare pana in data de 01 octombrie 2020.

Program de vizitare: L-V: 16:00 – 20:00, S-D: 16:00 – 20:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.