23 decembrie Expoziția Practici magice în spațiul rural tradițional din Transilvania

Miercuri, 23 decembrie 2015, ora 10:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Muzeul Etnografic al Transilvaniei vă invită la expoziția etnografica Practici magice în spațiul rural tradițional din Transilvania.


Expoziția prezintă, în premieră, obiecte rare și foarte puțin cunoscute din vechile colecții ale Muzeului Etnografic al Transilvaniei (pietre magice, amulete, obiecte pentru vrăjit, monede pentru deochi, leacuri de întărire), integrate, în viziunea curatorului ei, dr. Silvestru Petac, în cadrele generale ale vieții comunităților rurale.

„A pune magia în centrul unui demers muzeografic, așa cum este cel de față, poate părea o întreprindere curajoasă dată fiind natura celor două aspecte care, volens-nolens, trebuie să se întrepătrundă și să se completeze aici: anume, pe de-o parte, actul magic, act care de cele mai multe ori este unul imaterial, un act care apelează la cuvânt sau gest și, pe de altă parte, obiectul ca element fundamental al unui demers de tip expozițional.
Având în față acestă provocare, expoziția Practici magice în spațiul rural tradițional din Transilvania caută să pună în evidență o gândirea mitico-magică care subîntinde o întreagă sintaxă ritual-ceremonială vie încă pe alocuri în acest areal etnografic. În cadrul expoziției se pot regăsi deopotrivă obiecte care au fost utilizate exclusiv în practici magice cât și obiecte obișnuite (specifice vieții țărănești) dar care, puse în diferite contexte ritual-ceremoniale, devin fie purtătoare de semnificații magice, fie instrumente prin care se realizează un rit cu semnificații magice.”
Dr. Silvestru Petac, Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Expozițiai va fi deschisă pana in data de 10 ianuarie 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.