24 aprilie Navigând prin labirint

Luni, 24 aprilie 2017, ora 19:00, Casino Centru de Cultura Urbana, Parcul Central

Intrarea libera

Navigând prin labirint

Prelegere susținută de lect. univ. dr. Ramona Moldovan, despre înțelegerea schizofreniei, tulburării bipolare și a altor afecțiuni psihotice, precum și adaptarea la aceste diagnostice.

Ce este schizofrenia și tulburarea bipolară? Cum se transmit? Cum apar? Care sunt semnele? Ce înseamnă un astfel de diagnostic în viața unui om?

Adesea, în sistemul medical și în viața de zi cu zi, o afecțiune psihologică severă poate fi asemenea unui labirint cu ziduri înalte: unele drumuri par închise, iar accesul în anumite zone îngreunat. Cum navighezi prin acest labirint? Cum trăiești cu o astfel de tulburare?

În aprilie, la Psihoechilibru, am invitat-o pe Ramona Moldovan să prezinte o perspectivă științifică și modernă asupra tulburărilor mintale severe, pornind de la experiența ei de consilier genetic.
Prelegerea se va concentra cu precădere pe ceea ce știm în prezent despre mecanismele genetice implicate în diverse tulburări mentale și modul în care putem traduce ceea ce știm în intervenții de consiliere pentru pacienti si familiile lor. Vom discuta despre cum pot fi abordate riscurile de a dezvolta o serie de tulburări mentale, interacțiunea dintre factorii genetici și de mediu și unele dintre opțiunile disponibile pentru pacienti – testare genetică și consiliere genetică.

Ramona Moldovan este psiholog clinician și supervizor în consiliere psihologică şi psihoterapie cognitiv-comportamentală atestat de Colegiul Psihologilor din România și este singurul consilier genetic din România acreditat de European Board of Medical Genetics. Ramona Moldovan este lector universitar la Departamentul de Psihologie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai iar interesele sale ştiinţifice sunt concentrate asupra consilierii genetice şi aplicaţiilor pe care psihologia clinică şi psihoterapia cognitiv-comportamentală le are în consiliere genetică.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.