24 februarie – 12 martie 2023, ora 10:00, Piața Unirii, Cluj-Napoca

Tradiții de Primăvară – sărbătorește românește

Meșterii și artizanii de frumos vă așteaptă în Piața Unirii din Cluj Napoca la târgul “Tradiții de Primăvară – Sărbătorește românește”  Tradiții de Primăvară 

Dacă ești în căutare de cadouri de Dragobete, sărbătoarea autohtonă a dragostei, de mărțisoare realizate manual sau cadouri pentru 8 martie te așteptăm în Piața Unirii să sărbatorim venirea primăverii. Nu vor lipsi martisoarele dulci de casă și alte bunătăți.

Pe 24 februarie Dragobetele sărută fetele! 50 de artizani de frumos și gusturi s-au întrecut să meșterească noi modele de marțișoare, din diferite materiale și folosind tehnici diverse pentru a aduce primăvara în sufletele voastre.
Vă poftim în piață să vedeți tot ce au lucrat mai frumos peste iarnă, să beți o cafea artizanală cu ceva dulce, să căutați în cele peste 50 de căsuțe cel mai frumos cadou pentru cei dragi vouă la primul târg din acest an !
“Sărbătorile de primăvară, de sfârșit de februarie și început de martie fac parte dintr-un posibil cult al zeiței fecundității păstrată în credințele populare sub numele de Dochia, Baba Marta și aflată în strânsă legătură cu Dragobetele sau Dragomir, posibil fiu, slujitor sau însoțitor al Babei Dochia în munți. Pe 9 martie se încheie șirul sărbătorilor feminine cu Mucenicii, dar și Ziua Șarpelui sau Moșii de Marțișor.
Dragobetele sărută fetele – 24 februarie
Se mai numește și Sântion de primăvară sau Drăgostițele, Cap de primăvară, logodna păsărilor. Este mai cu seamă o sărbătoare a fertilității, pusă sub semnul unei zeități mitice, Dragobetele și este ziua in care păsările își fac perechile. Dacă o pasăre nu se împerechează în această zi rămâne tot stingheră, până la Dragobetele următor. În ziua de Dragobete nu se lucrează, flăcăii și fetele ies la câmp, fac horă și petrec. Băieții pleacă cu fetele după urzici, se culeg de pe câmp muguri – dragobeți pe care fetele îi prind la urechi, se fac glume, au loc hore și clăci, fetele se lasă sărutate de baieți. Orice lucru început în această zi va merge cu spor. Încă de la Dragobete țărancele leagă copiilor șnur – șinorel – de arnici roșu împletit cu bumbac alb iar fetele fac marțișor cu o para de argint la gât.
Mărțisorul – 1 Martie
Luna martie se mai numește și marț, marte, marțiu, Marta, gemănar sau făurel.
La 1 martie se serbează mărțișorul, Ziua Babei Dochia sau Baba Marta (cap de primăvară), intrarea în zilele babei. Calendaristic, astronomic și traditional începe primăvara.
Obiceiul putratului mărțișorului
Mărțișorul se pune în dimineața zilei de 1 martie, până la răsăritul soarelui. Are rol de amuletă, pentru a contracara funcția distructivă a soarelui alb (materalizat în banuțul de argint). Amuleta este formata din împletirea celor doua fire, alb și roșu, uneori alb și negru, ce întruchipează lupta vieții asupra morții, a sănătății împotriva bolii. Este purtat până la venirea berzelor, care trebuiau să ia negrețele (oxidarea produsă de soare) și să aducă albeața,sănătatea. După purtare se aruncă sau se agață într-un pom înmugurit sau un trandafir.
Tot la 1 martie se ursesc de către prieteni și rude cele 9 babe, câte una de persoană, numindu-se zilele zilele în care să fie ursit. Cum va fi ziua ursită fiecăruia așa îi va fi inima tot anul.
Feciorii își aleg o babă încă din februarie. Cum va fi ziua respectivă așa le va fi nevasta- urâtă, frumoasă. Se zice ca Făurel, dacă nu i-ar fi rușine de de Faur, fratele mai mare, ar îngheța și oala în foc și copilul în pântece la mamă. Iarna își arată ultimele puteri, prin capricioasele babe, între 1 și 9 martie.
8 Martie marchează în cultura modernă Ziua Internațională a Femeii
Mucenicii, Măcinicii, Moșii de Mărțișor, Sfințișorii, Cap de primăvară se sărbătoresc în 9 martie.
Organizator Asociația Urban Events
Detalii – Corina Berariu
Tel: 0735 441 304
asociatiaurbanevents@gmail.com