24 februarie Ana Lugojana

Miercuri, 24 februarie 2016, ora 18:30, Opera Naţională Română, Piaţa Ştefan cel Mare nr. 2-4

Filaret Barbu – Ana Lugojana

Operetă în două părți

”Ana Lugojana”, de Filaret Barbu, este una dintre cele mai frumoase și valoaroase operete populare românești,  regăsindu-se în repertoriul tuturor teatrelor lirice din țară.  Construită pe libretul omonim semnat de V. Timuș, Petre Andreescu și Al. Șahighian, opereta în două acte reproduce cu măiestrie culoarea locală a satului românesc de odinioară, prin cântecele, dansurile și corurile sale.

E toamnă într-un sat din apropierea Lugojului, iar culesul viilor Contelui Wertherpollo este în toi. Dintre sătenii veseli și muncitori se disting harnicii tineri Ana şi Sandu, prieteni nedespărţiţi din copilărie.  E anunțată sosirea la moșie a  Contelui Wertherpollo, fapt care îl neliniștește pe Adolf  Pfitzener, administratorul său corupt, care vrea să ascundă neregulile din registrele producției. Vizita contelui este, însă, scurtă și o nouă  prezență animă satul, cea a faimosului violonist și cântăreț Nica Iancu Iancovici, cel care le cântă țăranilor adunați la cramă un cântec inspirat de o fată din sat, Ana.

Cel de-a doilea act al operei surprinde lugojenii în toiul primăverii, într-o zi de sărbătoare, în care Nica Iancu îi mărturisește Anei dragostea. Declarația stârnește gelozia domnișoarei Fany Pfitzner, care își determină fratele, pe Tony, să tulbure dragostea celor doi, cerând-o pe Ana în căsătorie. Tânăra se simte descumpănită  în fața alegerii și îi cere sfatul lui Sandu, care o îndeamnă să îl aleagă pe ”băiatul serios”, crezând că acela e el. Abia când Iancu anunță întregul sat că urmează să se căsătorească cu Ana, Sandu își cântă trist dragostea pentru vechea lui prietenă. Este luat , însă, prin surprindere de acuzația familiei Pfitzner pentru neregulile de pe moșie. Ana îi rămâne alături lui Sandu, iar Nica Iancu, care surprinde intrigile familiei Pfitzner, le dezvăluie sătenilor adevăratul vinovat: fiul administratorului. Finalul este unul fericit: Sandu iese din închisoare, iar Ana este eliberată de promisiunea făcută lui Nica, revenind fericită alături de bărbatul cu adevărat drag.

Vă așteptăm la o sărbătoare de ritmuri, dansuri  și cântece tradiționale, aduse din mândrul sat românesc!

DANIELA CHIȘBORA (debut) – Ana Lugojana

SORIN LUPU – Sandu Boldurean

MIHAI LAZĂR (invitat) – Nica Iancu Iancovici

DANIELA TRICU – Fany

RUSLAN BÂRLEA (invitat) – Tony

ȘTEFANIA BARZ – Tanti Maritzi

EMIL RĂDULESCU CHIOREANU – Profesorul Nazarie

FLORIN SÂMPELEAN – Moș Toma

IULIAN IOAN SANDU (invitat) – Adolf Pfitzner

CĂLIN NIȚULESCU – Contele Wertherpollo

ELENA POTOPEA – Contesa Wertherpollo

BOGDAN NISTOR – Baronul Török

LIANA SFÂRLEA – Iulia Bereny

RADU LUCACIU – Havassy

Spectacolul are o pauză şi se încheie în jurul orei 21.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.