24 ianuarie Epoziţia Coronatus in Regem Hungariae…

Miercuri, 24 ianuarie 2018, ora 12.00, Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

Epoziţia Coronatus in Regem Hungariae… – expoziţie dedicată medaliilor de încoronare ale regilor Ungariei

Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei vă invită la expoziţia CORONATUS IN REGEM HUNGARIAE… Expoziţie dedicată medaliilor de încoronare ale regilor Ungariei, eveniment organizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Ungariei.

Manifestarea expoziţională internaţională aduce în atenţia publicului piese numismatice din categoria tezaur (aur, argint şi bronz), obiecte care ilustrează ritualul încoronării în Regatul Ungariei. Din cele peste 300 de medalii expuse, jumătate sunt piese din colecţiile MNIT iar cealaltă jumătate  sunt  împrumutate de la Muzeul Naţional Maghiar din Budapesta.

De-a lungul secolelor, medaliile de încoronare au jucat un rol important în reprezentarea puterii. O parte a acestor piese numismatice au fost decernate în diferite momente ale ceremoniei de încoronare sau ale sărbătorilor care le urmau, altele, au fost elaborate ulterior, pentru aniversarea aceluiaşi eveniment. Primele medalii de acest fel au fost realizate pentru încoronarea lui Ludovic al II-lea (1508), iar seria e expusă în totalitate începând cu încoronarea lui Maximilian (1563) până la medaliile emise cu ocazia încoronării lui Carol IV-lea (1916).  Printre exponate se află şi o piesă unicat, o medalie din argint aurit, realizată pentru încoronarea Eleonorei Magdalena Gonzaga di Mantova (soţia împăratului Leopold I) ca regină a Ungariei, ceremonie organizată la Bratislava (Pozsony), în anul 1655. Această piesă, singura de felul ei cunoscută până în prezent, este păstrată în Colecţia Eszterházy a MNIT.

Tot ca o premieră se remarcă şi expunerea unei copii nobile a Coroanei Ungariei, datată între secolele XI-XII. În ultimele decenii, au apărut mai multe replici după această coroană, însă piesa expusă la Cluj este una specială, fiind realizată manual, prin tehnici tradiţionale şi materiale similare originalului (argint aurit, perle şi pastă de sticlă). În cadrul expoziţiei este prezentat şi un film documentar despre istoria zbuciumată a acestei coroane.

Expoziţia este o manifestare multiculturală de excepţie pentru istoria Europei Centrale în ultimul mileniu, iar realizarea şi itinerarea ei reflectă relaţiile cordiale între instituţiile de cultură implicate, instituţii care împart obiecte culturale de valoare pentru patrimoniul european.

Program de vizitare: Marți, Joi, Vineri, Sâmbătă, Duminică: 10.00-16.00, Miercuri: 12.00-18.00, Luni: închis

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.