24 martie Ce mai faci, Scriitorule?

Joi, 24 martie 2016, ora 19:00, Libraria Carturesti, Iulius Mall, str. Alexandru Vaida Voevod, nr. 53 B

Ce mai faci, Scriitorule? – invitat Bogdan-Alexandru Stănescu

„Dacă urăsc ceva cu….sunt: sunt editor, sunt cronicar literar, sunt eseist, sunt prozator, sunt traducător, sunt organizator de festival, sunt tată? Nu știu, depinde în ce parte a zilei îmi pun întrebarea sau pe ce față cade moneda cea cu o mie de fețe.”

Așa sună un foarte scurt autoportret în cuvinte al lui Bogdan-Alexandru Stănescu, invitatului acestei luni la Ce mai faci, scriitorule?. Un om a cărui viață e organizată strâns în jurul cărților.
A publicat două volume de versuri (Apoi, după bătălie, ne-am tras sufletul, Cartea Romaneasca, 2012 și anaBASis, Cartea Romaneasca, 2014), unul de eseuri critice (Enter Ghost. Scrisori imaginare către Osip Mandelstam, Art, 2013) și un altul de corespondență (Ceea ce ne desparte. Epistolarul de la Hanul lui Manuc, Polirom, 2010).

A tradus un volum de corespondenţă James Joyce (Dragă Nora, ART, 2013), un roman și un volum de eseuri de Alberto Manguel (Toţi oamenii sunt mincinosi, 2012 și Cititor în pădurea din oglindă, 2013, ambele la Baroque Books & Arts), un volum semnat de Howard Mittelmark şi Sandra Newman (Cum să NU scrii un roman, Baroque Books & Arts, 2014) și o piesă de Tennessee Williams (Menajeria de sticlă, Art, 2015).Este coordonator al colecţiei de literatură universală Biblioteca Polirom și cronicar literar la revista Observator cultural.
De asemenea, cofondator al Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti și, din 2012, doctor în literatură.
Altfel, s-a născut în 1979 și trăiește în capitală, alături de soție, cei doi copii, Marc & Sara-Iudit, și două pisici. Nu doarme destul.

Ne întâlnim cu el la Cărtureștiul din Iulius Mall, unde vom povesti despre cum se întrepătrund rolurile de cronicar, traducător şi scriitor, dar şi despre pasiuni, politică, dileme, societate şi stil de viaţă. Moderatorul dialogului va fi Bogdan Odăgescu.

Ce mai faci, Scriitorule? e continuarea, sub un nume și o imagine noi, a dialogurilor cu scriitori pe care Cărtureștiul le-a propus în ultimii ani. Niște întâlniri tihnite și fără fasoane, cu oameni în carne și oase pe care-i aducem în fața voastră pentru părerile și ideile lor. Îi întrebăm despre scris și literatură, dar și despre stil de viață, pasiuni, dileme, politică și societate. Și ne închipuim că genul ăsta de întâlniri au loc peste tot unde există o viață literară normală.

Unii dintre invitații noștri sunt celebri, atât cât permite literatura română. Alții, dimpotrivă, necunoscuți marelui public – noi credem însă în ei și vă propunem să-i descoperiți înainte de-a intra în manuale. În cazul celor pe care i-ați citit deja, poate fi o provocare să vedeți dacă sunt așa cum vi i-ați închipuit. Sau să le spuneți, pur și simplu, ce credeți despre cărțile lor, cât de mult v-au încântat, intrigat sau dezamăgit. În cazul celor de care n-ați auzit, fiți curioși și riscați – cine știe, poate se lasă cu fiorii primei întâlniri. În fine, noi credem că e o șansă să ai acces la making off-ul cărților și că asta îți poate spori plăcerea lecturii – altfel bei și un vin după ce ai vizitat crama și ai discutat prietenește cu proprietarul, privind cum apune soarele peste vie.

La finalul întâlnirilor veți ști cu siguranță dacă doriți una sau mai multe dintre cărțile invitatului, un autograf sau adresa sa de facebook. Deși nu vânzarea este miza principală a acestor evenimente, suntem convinși că achiziția cărților e cea mai concretă metodă de a susține autorii care v-au convins.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.