24 noiembrie Expoziția Editorial Illustrations in Independent Journalism

Expoziția Editorial Illustrations

Marti, 24 noiembrie 2020, ora 11:00, Centrul Cultural German Goethe Cluj, str. Universității, nr. 7-9

Expoziția Editorial Illustrations in Independent Journalism – expoziție de ilustrații și benzi desenate editoriale

Expoziția Editorial Illustrations in Independent Journalism s-a născut din dorința de a spune o poveste despre prietenia dintre ilustrație și cuvânt. Protagoniști sunt 6 ilustratori din România și 2 publicații independente românești.

Imaginea și cuvântul, atunci când sunt aduse împreună, nu doar spun o poveste ci o transformă. O aduc mai aproape de cititor oferindu-i posibilitatea să exploreze sentimente, să descopere provocări, să își valideze imaginația într-un context inedit.

În timp ce ilustrațiile semnate de Maria Surducan, Roma Gavrilă, Dan Ungureanu, Sorina Vazelina, Mircea Pop și Tuan Nini dezvăluie mici secrete grafice ale unor povești adevărate, Oana Barbonie de la DoR (Decât o Revistă) și Andra Matzal de la Scena9 povestesc despre rolul ilustrației în jurnalismul narativ dar și despre cum publicațiile, fie ele online sau pe hârtie devin mici galerii prin intermediul cărora publicul îi cunoaște pe artiști.

Expoziția Editorial Illustrations in Independent Journalism este organizată în parteneriat cu  Librarium Universității și face parte alături de Comics Academy din seria de evenimente10 Years of Comics Club Cluj.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de 29 noiembrie 2020.

Scena9 – Să avem cât mai des ilustrații, de Andra Matzal

[fragment]

“[…] Credem că ilustrația e una dintre cele mai vii și valoroase regiuni de pe harta artelor de la noi și că munca acestor oameni are nevoie de cât mai multe ocazii de explorare. Într-un fel, ne place să credem că materialele pe care le publicăm în Scena9, pe hârtie și www, funcționează și ca o mică galerie, unde publicul îi poate cunoaște pe mulți dintre ei. […]”

DoR și rolul ilustrației în povești, de Oana Barbonie

[fragment]

“[…] Într-o poveste, dincolo de cine scrie sau cine ilustrează, primează tot povestea. Nu e vorba despre un rol mai important decât altul. Cuvintele și imaginile se întâlnesc și se armonizează. E ceva la care ținem foarte tare orice am alege să construim. Jurnaliștii sunt pilonii care observă, înțeleg și sintetizează o poveste, iar imaginea o traduce, o completează, o ajută să ajungă la cititori. Nu funcționează una fără cealaltă, mai ales în prezentul acestei industrii, plin de vulcani de informație, pe care o poți sorta adesea prin grija pe care o poartă un articol prin execuția lui. E despre beneficiul rolului de a spune povești și despre grija pe care o includem, ca să facem asta. […]”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.