25-28 octombrie Les Films de Cannes

25 – 28 octombrie 2018, ora 19:30, Cinema Victoria, b-dul Eroilor, nr. 51 

Pret bilet: 13 lei/ proiectie

Les Films de Cannes

Les Films de Cannes, festival cu opt ani de tradiţie în prezentarea celor mai importante filme arthouse ale anului, ajunge din nou la Cluj-Napoca.

Festivalul Les Films de Cannes à Cluj-Napoca va proiecta, în premieră în România, filme premiate / selecționate în acest an la cel mai prestigios festival de film din lume.

La mai puţin de cinci luni de la premiera mondială, spectatorii clujeni vor vedea cele mai importante filme de autor ale anului, în proiecție unică și/sau în premieră, (parte dintre acestea niciodata distribuite în sălile de cinema din România), și îi vor cunoaște pe realizatorii lor.

In 2016,  Les Films de Cannes à Cluj-Napoca a fost un succes și a adus 2000 de spectatori în weekend-ul de proiecții. Prima ediție a festivalului a însemnat 10 filme din selecția Festivalului de la Cannes, 9 filme din 2016 și 8 premiere absolute în România. Amintim doar:  I, Daniel Blake (regia Ken Loach) – Palme d Or 2016, Bacalaureat (r. Cristian Mungiu) – premiul pentru regie la Cannes, The Salesman (r. Asghar Farhadi) – recent castigător al Oscarului pentru film străin, laureat pentru scenariu si interpretare masculina la Cannes, Juste la fin du monde (r. Xavier Dolan) – Premiul Juriului, Elle (r.Paul Verhoveen) – Globul de Aur. Invitatul special al primei editii a fost regizorul francez Alain Guiraudie, unul dintre cei mai provocatori cineaști contemporani, care a dialogat cu spectatorii după proiecțiile filmelor sale. Însumate, cele doua sesiuni de Q&A moderate de criticul de film Irina Margareta Nistor, au însumat peste o oră și jumătate.

In 2017, Les Films de Cannes a Cluj-Napoca a însemnat 8 filme din competiția de la Cannes, 7 premiere absolute în România, între care cele distinse cu Grand Prix, Premiul pentru scenariu și cel pentru interpretare masculină. Filmul The Square, laureat cu Palme d’Or 2017, a incheiat festivalul cu o proiecţie de gală. Singurul film românesc care a cucerit Palme d’Or – 4luni, 3 săptămâni și 2 zile de Cristian Mungiu – a fost proiectat la 10 ani de la câștigarea trofeului. Invitatul special al ediției a fost cineastul maghiar Bela Tarr, unul dintre cei mai originali creatori contemporani. Proiecția full house a filmului The Turin Horse a fost urmata de o amplă și animată discuție cu publicul, moderată de criticul de fim Doru Pop, profesor la Universitatea Babeș-Bolyai. Și la București festivalul a inceput in 2010 cu trei zile de proiecții la Cinema Studio, iar acum durează zece zile, în patru săli, și anul trecut a avut 15 000 de spectatori.

Printre surprizele pregătite pentru cinefilii Clujeni:

– 3 zile de filme premiate la Cannes, inclusiv câștigătorul Palme d’Or, „Shoplifters” (r. Hirokazu Kore-eda)
– invitați speciali
– proiecția omagiu Lucian Pintilie După-amiaza unui torționar.

Programul este disponibil pe site-ul festivalului: http://filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/cluj-napoca/

Biletele pot fi achiziționate de la casieria Cinema Victoria, în fiecare zi, în intervalul orar 12:30 – 24:00 și online de p esite: http://www.cinemavictoria.ro/rezervari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.