25 februarie–15 martie Expoziţia Lumea ca alegorie și mit

Expoziţia Lumea ca alegorie și mit

25 februarie – 15 martie 2020, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziţia Lumea ca alegorie și mit

Revista de cultură „Tribuna”, în parteneriat cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes regional, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziţia „Lumea ca alegorie și mit”, a artistului Michael Lassel.

Vernisajul va avea loc marți, 25 februarie 2020, de la ora 18, la sediul Muzeului de Artă Cluj-Napoca, în prezența artistului.

Prezintă:

Dr. Mircea Arman, managerul revistei de cultură Tribuna

Prof. Univ. Dr. Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca

Dr. Cristina Simion, curator și galerist, Tiny Griffon Gallery, Nürnberg

Prof. Univ. Dr. Daniela Chiorean, Universitatea de Artă și Design Cluj-Napoca

Dr. Dan Breaz, critic și istoric de artă, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Michael Lassel (n. 1948, Logig / Mureș, Academia de Arte București, 1968 – 1972) revine în România, la Muzeul de Artă Cluj-Napoca, din 25 februarie 2020, cu expoziția personală „Lumea ca Alegorie și Mit”, cea de-a treia organizată în țara sa natală – după cele de la European Art Gallery (București, 2010) și de la Muzeul Național Brukenthal  (Sibiu, 2017).

Stabilit din 1986 în Fürth, Germania, Michael Lassel este recunoscut internațional pentru picturile sale « trompe l´œil » și, de peste trei decenii, este invitat să expună în galerii și muzee din întreaga lume, de la British Museum (« Babylon. Myth and Reality », 2008-2009) și consacrata « Haus der Kunst » München (2006-2008, 2010), până la numeroase saloane de artă pariziene și expoziții ale celebrei Opera Gallery în Paris, New York, Singapore și Miami. Revista Weltkunst l-a numit „cel mai important pictor trompe-l´œil contemporan”, Academia Europeană de Artă Luxembourg l-a premiat și i-a oferit oportunitatea unei expoziții personale, importante muzee au lucrări semnate de Lassel în colecțiile lor permanente (în România, Muzeul Național Brukenthal), operele sale se găsesc în renumite colecții private.

La invitația Revistei de cultură „Tribuna”, reprezentată de managerul Mircea Arman, care i-a dedicat și albumul trilingv „Michael Lassel – Ein Meister aus Deutschland” (Editura Tribuna, Cluj-Napoca, 2019), Michael Lassel propune cea mai mare expoziție din România de până acum (38 de lucrări), incluzând opere realizate în ultimul sfert de secol (între anii 1994 și 2020), constituindu-se, astfel, într-o retrospectivă a unei cariere artistice impresionante.

„Arta lui Michael Lassel ne spune că omul se îndepărtează de lucru, de lumea pe care o trăiește, ba, mai mult, trăiește în afara relației sale esențiale cu lucrul și este lipsit de lume. Omul se îndepărtează de lucru și de lume, iar singura salvare stă în re-creația acesteia, în capacitatea sa imaginativă, în nesfârșita strădanie de a re-crea lumea din nou și din nou”, remarcă Mircea Arman în revista Tribuna.

„Combinând hiperrealismul cu trompe l´oeil, Lassel se recunoaște influențat de «iluzionismul baroc » și faimoșii săi maeștri, precum Bramante, Mantegna, Luca Giordano, Tiepolo, dar și de modernii Dali și Magritte, reușind însă să creeze o lume și o atmosferă foarte diferite de ale acestora, unică în mesaj și în compoziție. Lucrările sale sunt, fiecare în parte, răspunsul artistului la întrebările omenirii, combinând povești personale (…) cu un simbolism profund, care are rădăcini încă mai timpurii, în enigmele atât de iubite de renascentiști.”, notează Cristina Simion, curatorul expoziției.

Expoziția „Lumea ca alegorie și mit” rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 15 martie 2020.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.