25 iunie-9 iulie Expoziția Măști | Identități

Expoziția Măști

25 iunie  – 09 iulie 2021, ora 18:00, Cluj Art, str. Paul Chinezu, nr. 4

Expoziția Măști | Identități

Masca ascunde o identitate pentru a da frâu liber alteia, ne oferă posibilitatea de a pretinde că suntem alte persoane sau alte creaturi, ne conferă libertatea de a ne vedea din alte perspective și de a observa cum ceilalți se raportează la astfel de reprezentări.
Masca ascunde sau accentuează trăsături, masca e ritualică, un simbol al ascendenței spirituale prin care omul capătă conștiința locului său în univers. În credințele vechi masca are o putere magică, apără de răufăcători și de vrăjitori, absoarbe forța vitală ce se scurge dintr-o ființă umană sau animal în momentul morții.
Masca atrage energii risipite prin lume pentru a le împiedica să se rătăcească. Masca ritual aparține unei lumi ascunse în care figurile omenești se îmbină cu formele animale – o lume confuză, monstruoasă. Masca e o trecere spre un dincolo, un mijloc de a ajunge la extaz, la divin. Masca stereotipă în teatrul antic grec reflectă tipuri umane, trăsături caracteristice ale unuipersonaj (rege, moșneag, femeie, sclav etc.), identificarea actor – personaj.
În teatrul japonez Noh, spre exemplu, o mască purtată de personajul principal poate indica vârsta și genul personajului sau dacă acesta e divin sau uman. Chiar dacă e statică, o mască își poate schimba expresia în funcție de poziționarea celui care o poartă în raport cu lumina. De la ritualuri șamanice la spațiul virtual, masca suspendă identități cotidiene asumând altele noi.
În era pandemiei, o mască nu poate să spună decât ”îmi pasă de cel de lângă mine”, despre rolul important al fiecăruia în protejarea celuilalt. Masca de protecție poate înlocui o figură înfricoșată cu o expresie de putere a unei comunități.
Expoziția Măști | Identități ramane deschisă spre vizitare până in data de 09 iulie 2021.

Program de vizitare:  luni – vineri: 11:00-18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.