25 martie ARTbecedar #2.0

Sambata, 25 martie 2017, ora 11:00, Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Taxă de participare: 15 lei

ARTbecedar #2.0 – A de la Anii ’80 și lansare de carte

Lansare de carte: ABC 80 + ARTbecedar #2.0 – A de la Anii ’80 cu Cătălina Nistor și Evelin Márton

Reluăm seria de ateliere pentru copii cu vârste între 4 și 10 ani, prin care aceștia își pot dezvolta creativitatea și se pot familiariza cu câteva noțiuni care țin de abc-ul artei contemporane, cu un prim atelier – A de la Anii ’80, coordonat de Cătălina Nistor și Evelin Márton.
Și fiindcă atelierul are ca punct de pornire lumea anilor ’80, vă invităm, înainte de începerea atelierului, la prezentarea volumului ABC 80 realizat de cele două artiste, o ilustrare a perioadei optzeciste sub forma unui abecedar alternativ.

11:00 – Lansare de carte ABC 80, în prezența autoarelor Cătălina Nistor și Evelin Márton

ABC 80 este un abecedar alternativ, inspirat de perioada anilor ’80. De fapt, un ABC al anilor ’80. De ce tocmai anii ’80? Pentru că sunt anii copilăriei noastre. A „generaţiei cu cheia la gât”. Anii în care părinţii noştri erau tineri şi bunicii încă plini de energie şi dorinţă de viaţă. Astăzi, mulţi dintre noi suntem la rândul nostru părinţi, iar copiii noştri sunt curioşi cu ce ne ocupam noi când eram de vârsta lor, cum ne petreceam timpul liber, ce învăţam, cu ce ne îmbrăcam, ce mâncam, ce cântam, ce desene animate am văzut, ce cărţi am citit, pe unde am călătorit.
Fiecare literă şi text ne aduce aminte de ceva reprezentativ, încercăm să ne apropiem de acea perioadă cu mult umor – ceea ce se reflectă în textele scrise de Evelin Márton, cât şi în desenele Cătălinei Nistor.
Acestă carte este concepută pentru a fi răsfoită împreună de părinţi si copii.

11:30 – ARTbecedar #2.0 – A de la Anii ‘80 cu Cătălina Nistor și Evelin Márton

Cătălina și Evelin propun prin acest atelier o introducere în lumea anilor ‘80 prin crearea unui „colțișor optzecist” cu ajutorul obiectelor și cărților din acea perioadă, a obiectelor care au dispărut din uzul personal și celor care încă au rămas de-a lungul timpului și pe care încă le folosim. Pornind de la prezentarea cărții și înconjurați de obiectele și desenele originale care au intrat sau nu în formatul final al ABC 80, copiii sunt invitați să își imagineze și să deseneze lumea anilor ‘80, cu ajutorul creioanelor colorate, a cariocilor și a grafitului.

Cătălina Nistor (n. 1981, Craiova) este artistă mix-media, lucrează cu desenul ca mediu de expresie vizuală principal, dar și cu pictura, instalația, obiectul, textul și performance-ul. A studiat la Facultatea de Arte Decorative și Design din București, iar în 2006 a obținut diploma de Master în Arte Vizuale la Universitatea Națională de Arte, București.

Evelin Márton (n. 1980, Cluj) este scriitoare și a colaborat cu diverse publicații din țară și străinătate. A publicat: Bonjour Leibowitz (Pont – Budapesta, 2008); Macskaméz (BOOKART, 2011); Papírszív (Inimă de hârtie, BOOKART, 2012); Szalamandrák éjszakái (Nopţile salamandrelor, BOOKART, 2015; Premiul Csíki László, 2016; Premiul pentru Artă Contemporană Maghiară din Transilvania, 2017). Lucrează ca redactor la Societatea Română de Radiodifuziune – Radio România Actualităţi, Bucureşti – Emisiunea în Limba Maghiară.

ARTbecedar este un program dedicat celor mici, în care părinții își pot împlica copiii în activități creative conduse de artiști din Fabrica de Pensule și din comunitatea artistică din jurul acesteia. Copiii au ocazia de a intra în contact cu artiștii și de a învăța de la ei despre diferite tehnici și medii artistice, prin activități practice și jocuri. Fiecare sesiune este condusă de un artist coordonator și un facilitator care ajută la comunicarea grupului și la păstrarea unei dinamici active, prin care toți copiii participă la activități. Prin participarea la atelierele ARTbecedar copiii acumulează, printr-un limbaj accesibil lor, cunoștințe despre arta contemporană, familiarizându-se cu teme, subiecte sau artiști contemporani.

Facilitator atelier: Apai Emese

Taxă de participare: 15 lei
Număr maxim de participanți: 10 copii / atelier
Organizatorii vor pune la dispoziție toate materialele necesare pentru fiecare atelier. Atelierele vor avea loc la Fabrica de Pensule, în atelierele artiștilor sau în spațiile de evenimente (locația va fi anunțată participanților în prealabil).

Informații suplimentare: Apai Emese – emeseapai@gmail.com
Înscrieri: https://goo.gl/forms/KP0a3kCIAckrYHVC3

ARTbecedar este un program cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.