25 noiembrie-10 decembrie Expoziția Prin ochii ei

Expoziția Prin ochii ei

25 noiembrie – 10 decembrie 2021, ora 12:00, bulevardul Eroilor

Expoziția Prin ochii ei – expoziție publică

Pputeți vizita expoziția publică de artă “Prin ochii ei” de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca. Expoziția cuprinde lucrările femeilor fotografi din România care au răspuns la apelul nostru public.
“Prin ochii ei” este o expoziție care prezintă munca femeilor fotografi din România. Aceasta își propune să arate și să înțeleagă lumea din punctul de vedere al femeilor. De multă vreme se discută despre „perspectiva masculină”, un concept care a modelat timp de secole lumea artei, prezentând modul în care bărbații văd lumea. Artistele de sex feminin au fost neglijate timp de secole într-o societate puternic afectată de o cultură patriarhală. Munca lor a fost ignorată, arta lor nu a fost luată în serios. Dar, în ultimul timp, se poate observa o schimbare în modul în care artistele sunt recunoscute de lume. „Perspectiva feminină” primește multă atenție, iar felul în care femeile văd și percep lumea devine din ce în ce mai important.
Dar este „perspectiva feminină” atât de diferită de „perspectiva masculină”? Aceasta este o întrebare la care încercăm să răspundem prin colectarea de fotografii de la numeroase artiste de sex feminin și analizând modul în care văd lumea. Vă invităm să participați la expoziție cu această întrebare în minte. Puteți observa că unul dintre subiectele centrale ale acestor imagini este femeia puternică. Uneori este o bătrână, în timp ce alteori este o femeie care lucrează. Însă în toate aceste fotografii, puteți vedea puterea pe care o au și nevoia de a-și trăi viața de zi cu zi netulburată. Aceste imagini prețuiesc toate femeile, indiferent de vârsta sau etnia lor. Ele ne reprezintă pe tine, pe mine și pe toate femeile din societățile noastre care cel mai probabil s-au confruntat la un moment dat în viața lor cu un tip de violență. Au fost hărțuite verbal sau rănite de toxicitatea unei societăți patriarhale. Totuși, acesta nu este punctul central al expoziției. Nu puteți vedea durerea sau imaginile tulburătoare. Ceea ce puteți vedea este puterea cu care femeile depășesc fiecare obstacol pe care societatea le pune în cale.
Aceasta nu este o expoziție despre stereotipuri feminine. Aceasta este o expoziție despre realitate, sentimente simple, activități, chipuri de zi cu zi. Nu își propune să arate ceva extraordinar, ci își propune să ne prezinte pe tine și pe mine și pe toate femeile acestei țări. Femeile simple, fără tot decorul pe care îl pune „perspectiva masculină”, fără toate stereotipurile și ura societății patriarhale. Nu este plin de farmec, nici șocant – dar este frumos pentru că este relatabil.
Vă invităm să parcurgeți această expoziție, să vă bucurați de ea, să vedeți chipurile și culorile frumoase prin ochii unor femei fotografi extrem de talentate. Dar în timp ce vă uitați la aceste imagini, luați-vă un moment pentru a vă gândi la femeile din ele, la fotografii, la prietenele dvs. și la membrii familiei. Apreciați-le puterea și sărbătoriți-le puterea, dar totodată înfuriați-vă pentru nedreptatea cu care se confruntă, enervați-vă pentru durerea pe care au suferit-o. Trebuie să ne putem bucura împreună de frumusețea feminității și să luptăm împotriva celor care îi fac rău și o exploatează.
Expoziția Prin ochii ei rămane deschisă spre vizitare pană în data de 10 decembrie 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.