25 noiembrie Poveste Românească

Duminică, 25 noiembrie 2018, ora 18:30, Opera Nationala Romana, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4 

Pret bilet: intre 20 si 9 0lei

Poveste Românească – premieră absolută

Spectacol realizat în cadrul programului ,,România 100″, cu sprijinul Ministerului Culturii și Identității Naționale

Operă-frescă în două acte pe un libret de Cosmina Timoce-Mocanu

Vârsta recomandată: 8+

Lucrare creată la inițiativa Operei Naționale Române Cluj-Napoca cu scopul de a marca într-un mod inedit Centenarul Marii Uniri, opera-frescă Poveste românească a compozitorului clujean Dan Variu ne oferă tuturor ocazia de a ne întâlni cu bogăția culturii și identității naționale.

Povestea românească ne poartă într-o captivantă călătorie de-a lungul momentelor determinante ale istoriei noastre: în vremurile de tradiție, când folclorul era singura formă de manifestare a înaintașilor, în perioada asimilării treptate a creștinismului și a ritului bizantin, în tumultul evenimentelor care au precedat evenimentul Marii Uniri, în tensionata etapă interbelică, dar și comunistă, de liberalizare, postdecembristă și actuală. Atât interpreții cât și noi, publicul, vom lua contact direct, prin intermediul artei, cu influențele stilistice, sociale, culturale care și-au lăsat amprenta asupra valorilor poporului român, cu perspective asupra prezentului și viitorului acestuia.

Complexitatea unei astfel de tematici a presupus angrenarea echipei de creație, a soliștilor și ansamblurilor Operei Naționale Române Cluj-Napoca, dar și a unor interpreții și formații recunoscute la nivel național și internațional, capabile să asigure diversitatea stilistică necesară. Dintre aceștia, îi amintim pe Dan Bittman, Ansamblul de Muzică Tradițională Românească ,,Icoane” al Academiei de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, Ansamblul folcloric studențesc ,,Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai, Grupul psaltic al Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca ș.a. Vă așteptăm să îi întâlniți într-un spectacol plin de semnificație și autenticitate românească!

Spectacolul are o pauză și se încheie în jurul orei 21.30

În pauză, în Foyer, Rangul I: Lansarea volumului I Istoria Operei Naționale Române din Cluj-Napoca (1919-1945)de Caius Olariu, Editori: Varga Attila, Florin Estefan și Anca Pintilie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.