26 iunie Expoziția Cămăși de sărbătoare din nordul Moldovei

Expoziția Cămăși de sărbătoare

Sâmbătă, 26 iunie 2021, ora 10:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expoziția Cămăși de sărbătoare din nordul Moldovei

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează cu prilejul sărbătoririi Zilei Universale a Iei o expoziție de cămăși tradiționale din zona de nord a Moldovei.

Colecțiile muzeului cuprind piese etnografice din toate regiunile locuite de români, inclusiv din Bucovina și nordul Moldovei, unde cămășile femeiești se încadrează în tipologia cunoscută și sub denumirea de „ie”. Aceasta face obiectul propunerii de includere în Patrimoniul Imaterial Universal UNESCO înaintată de România și Republica Moldova prin dosarul comun numit „Arta Cămășii cu Altiță – IA”.

În cadrul expoziției sunt etalate cămăși de sărbătoare, datând din a doua jumătate a secolului al XIX-lea și prima jumătate a secolului al XX-lea, adevărate opere de artă realizate cu acul. Pornind de la premisa că istoria se află într-o legătură de determinare reciprocă cu etnografia unui spațiu mental, vă invităm să descoperiți farmecul acestor meleaguri pornind de la fapte, povești și fotografii de arhivă și, de asemenea, urmărind firul sugestiv al unui sat bucovinean.

Ca urmare a situației generate de Covid-19 și a limitărilor impuse privind combaterea pandemiei, vă rugăm să purtați masca de protecție, să respectați distanțarea fizică și să utilizați dezinfectantele care vă vor fi puse la dispoziție la intrarea în muzeu.

Expoziția Cămăși de sărbătoare din nordul Moldovei ramane deschisă spre vizitare până in data de 11 iulie 2021.

Program de vizitare: miercuri-duminică 10:00 – 18:00

Vă așteptăm cu drag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.