Joi, 27 aprilie 2023, ora 18:00, Libraria Book Corner, b-dul Eroilor, nr 15

O întâlnire cu Florin Bican și Apolodor Explorator        Apolodor Explorator

Invitați: Diana Botău și Radu Mârza
Gazdă: Valentin Derevlean

Despre seria de cărți:
„Apolodor, personajul lui Gellu Naum, cel din volumele lui pentru copii (de toate vârstele!), și-a găsit un prieten rar – pe Florin Bican, un subtil apolodorofil, care s-a hotărât să-l ducă spre noi aventuri. Florin Bican îl călăuzește de data aceasta pe celebrul pinguin prin Delta Dunării, unde ni se deschide o încântătoare lume cu păsări de tot felul, de care ne despărțim greu. Dar ni se promite că pinguscriicălătorul Apolodor o să-și urmeze calea mai departe spre alte lumi, spre-o altă carte. Să adăugăm și că în noile lui trasee e însoțit și de minunatul cronicar în imagini Dan Ungureanu.“ Simona Popescu

Florin Bican (1956, București) a învățat să scrie înainte de a ști să citească. Apoi a revenit la metode de studiu convenționale, absolvind, la două decenii de la debutul său în proză foarte scurtă, Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București.

După ce a învățat bine să citească, nu s-a grăbit să se întoarcă la scris. A fost, pe rând, profesor, traducător și coordonator al unui proiect subversiv, care antrena străinii să traducă literatură română. Încet, încet, a revenit la scris, tălmăcind în românește cărți de Lewis Carroll, T.S. Eliot, Shel Silverstein, Dr. Seuss, Sylvia Plath, Roald Dahl, Julia Donaldson, Maurice Sendak, J.K. Rowling, Leonard Cohen. În 2013 a publicat Reciclopedia de povești cu rimă și fără tâlc, carte câștigătoare a primei ediții a concursului Trofeul Arthur, iar în 2014, Și v‑am spus povestea așa, unde sunt actualizate și înșirate pe același fir narativ mai multe basme românești. Tropice tâmpe, un roman despre un explorator care nu știe ce-ar mai fi de explorat, a deschis, în 2017, seria de autor „Florin Bican“ la Editura Arthur.

În 2019, Florin Bican a publicat Cartea Albă cu Apolodor sau Apolododecameronul, unde revizitează locul de baștină al ilustrului pinguin naumian.