Duminica, 27 august 2023, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30
Expoziția Interpretarea liniștii 27 Expoziția Interpretarea liniștii 27
Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, vă invită să vizitați expoziția comemorativă a artistei Gazdáné Olosz Ella.
În urmă cu trei decenii, la apogeul carierei artistice, a trecut în neființă Gazdáné Olosz Ella (1937-1993), artistă textilistă și membră marcantă a comunității artistice transilvănene. Născută în 1937, în Teliu (județul Brașov), își începe studiile la Institutul de Arte Plastice Ion Andreescu în 1955, obținând diploma la Secția Textile și Artă Decorativă în 1961. Talentul îl moștenește de la mama ei, care, la rândul ei, a activat în domeniul artei textile. La Institutul Ion Andreescu îi are ca profesori pe Ciupe Mária Sarolta, Mohy Sándor (profesor de pictură), Szervátiusz Jenő (profesor de sculptură) și Debreczeni László (profesor de desen decorativ). Un rol semnificativ în evoluția ei l-a avut și Szentimrei Judit, care a introdus-o în lumea artei populare. În perioada 1961-1964, este profesoară la Liceul Bethlen Gábor din Aiud, unde predă desen și lucru manual. Între 1964 și 1990 este profesoară de desen în Covasna.
În anii 70, întreprinde câteva călătorii de studiu în Europa de Vest (Franța, Italia, Anglia, Spania, Elveția și RFG), mai apoi în Grecia și în câteva țări ale Orientului Mijlociu (Turcia, Siria, Egipt, Iran, Irak, Pakistan, Afganistan, Turkmenistan, Uzbekistan), respectiv URSS. Aceste experiențe le va fructifica și în anii 80, când va susține prelegeri despre vizitele sale din statele Orientului. Din 1990 este redactorul grafic al revistei Az Ige, respectiv fondatoarea Asociației Culturale Kőrösi Csoma Sándor.
Expozițiile sale oferă fiecărei persoane interesate ocazia de a experimenta împlinirea acestei intenții artistice. Mare parte din opera lui Gazdáné Olosz Ella a rămas în posesia familiei. Cele mai reprezentative lucrări din colecție sunt prezentate în această expoziție, organizată în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj.
„Îmi doresc ca prin intermediul artei mele să creez o sinteză monumentală între arhaic și modern, între est și vest, între țesuturile populare și tapiseriile goblen”, a mărturisit artista într-o notă care a fost descoperită după moartea sa. Într-un interviu a declarat că prin intermediul operelor sale vrea să le inducă oamenilor „șocul simplității”.
Program de vizitare: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.