Luni, 27 ianuarie 2020, ora 20.00, Opera Nationala Romana, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: 120/ 150 lei

Dineu cu prosti, de Francis Veber

Dineu cu prosti e o piesa vesnic actuala.In primul rand prin calitatea scriiturii si, fara doar si poate, datorita transparentei actiunii, usor de adaptat in orice societate posibila. Personajul principal este un mare naiv, el face parte din familia personajelor etalon ce au fost intruchipate de mari artisti ai tuturor timpurilor.

Ceea ce creeaza deliciul acestei piese este confruntarea intre cinismul declarat sustinut de suficienta celor care cred ca reprezinta miezul societatii si oamenii simpli, retrasi, inteligenti dar timizi, potential creatori,care se trezesc fata-n fata cu situatii limita.

Putem si rade la acest Dineu…,dar si ascundem un plans discret atunci cand ne dam seama ca superioritatea morala, in lumea noastra, e asigurata de oamenii curati, cinstiti, simpli si generosi. Rasul declansat si ironia bufa reprezinta aspectele tonice ale acestei confruntari. Radem cu pofta si ne bucuram ca dreptatea are ultimul cuvant. Prostul piesei, care starneste hohote de ras in final, se dovedeste a fi chiar acela ce se crede superior si de nezdruncinat.

Concluzia piesei ne descreteste fruntea sin e permite sa-l imbratisam pe cel naiv si sarac, adica pe Francois Pignon. Celelalte personaje sunt fiecare reprezentante ale lumii de azi in toate dimensiunile ei, toate insa complet supuse conflictului principal si tensiunilor create intre cei doi eroi – Pierre Brochant si Francois Pignon.

Bilete online.