27 iulie Tu ești femeia care mor de ea

Vineri, 27 iulie 2018, ora 19:00, Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Accesul liber

Tu ești femeia care mor de ea – lecture performance

de/cu: Liliana Basarab & Petronela Grigorescu

Se mai sinucid femeile din dragoste? Care sunt ‘gesturile’ performative care pot defini eșecul în iubire?
Cum poți vorbi despre iubire în termenii artei contemporane?
Cum se poate ‘traduce’ deznădejdea din dragoste în limbaj corporal? Cum se ‘prezintă’ corpurile iubite si cum se ‘prezintă’ cele respinse?

Sunt doar câteva dintre întrebările la care Liliana Basarab – artistă vizuală și Petronela Grigorescu – actriță și-au propus să răspundă în cadrul laboratoarelor de cercetare Reciproc Performativ.

“tu ești femeia care mor de ea” e un demers artistic de analiză și o încercare de a înțelege nevoile de reîntoarcere mereu în trecut, de a repeta și ‘performa’ traumele trăite pâna ce acestea capătă un anume sens, de a căuta salvarea și sensul în alți interlocutori.

Un proiect care pornește de la istorii personale și intime despre iubire și refuzul iubirii. O reprezentare performativă a eșecului în dragoste. De la Sonia și Ofelia, până astăzi.

Liliana Basarab

locuiește și activează în București dar și-a început cariera în Iași, la începutul anilor 2000. Practica ei de natură conceptuală cuprinde diverse medii de reprezentare cum ar fi performance, sculptură, desen, video etc. In 2005 a făcut parte din programul Pavillon/Palais de Tokyo, Paris. A beneciciat de rezidențe la Platform, Vaasa, Finland (2014), la MPRA, Poznan, Polonia (2012); CEC Artslinks găzduită de Centrul de Artă Vizuală Dayton, Ohio, USA (2010 și 2011); CIAC (în parteneriat cu The Ark și AFCN), București, România (2009); Künstlerhaus Schloß Balmoral, Bad Ems, Germania(2008), Artistsne(s)t ProHelvetia, Sinaia, România (2007).

Petronela Grigorescu

este actriță la Teatrul Național “Vasile Alecsandri”, Iași din 1997. A jucat roluri diverse în teatru.
A luat premiul pentru debut în 1998. În 2011 a fost nominalizată la UNITER pentru cea mai bună actriță în rol principal. În 2006
a fost rezidentă la Centrul Cultural Arcuș, prin programul ArtistNest. finanțat de Pro-Helvetia. A colaborat la diverse proiecte de arta vizuală cu artiștii Dragoș Alexandrescu, Liliana Basarab, Bogdan Teodorescu, Ciprian Mureșan, Dan Acostioaei și în 2017 a scris scenariul filmului de scurt metraj ‘Altă dată’ împreună cu Liliana Basarab și Dragoș Alexandrescu.

Proiect realizat în cadrul laboratoarelor de cercetare #ReciprocPerformativ.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.