27 martie Expoziţia Rătăcirile trupului

Duminicã, 27 martie 2016, ora 10:00, Muzeul de Arta, Piata Unirii, nr. 30

Radu Pulbere – expoziţia Rătăcirile trupului

Expoziţia va fi prezentată de Aurel Codoban, Ioan Sbârciu şi Lucian Nastasă-Kovacs, manager al Muzeului de Artă Cluj-Napoca.Expoziția Rătăcirile trupului a artistului Radu Pulbere, organizată în sălile Muzeului de Artă din Cluj- Napoca, cuprinde o suită de lucrări de pictură realizate în anii 2014 și 2015.

Sintagma Rătăcirile trupului sugerează o perspectivă paradigmatică. Trupul sau corpul sunt vizate dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare și anume aceea de figurație sau corporalitate, care nu se referă doar la figura umană, ci într-un sens mai larg la forme și obiecte, inclusiv forme din natură, asupra cărora se extinde accepțiunea de întrupare.

Propus mai degrabă ca o licență ambiguă sau poetică, termenul rătăciri se substituie modului în care artistul acționează și se situează prin creația sa. Ca finalitate construită, opera rezultă dintr-o suită de decizii prin care acesta se rătăcește și se regăsește succesiv, într-un orizont mai amplu, interogat deopotrivă vizual și conceptual.

Într-o asemenea paradigmă, rătăcirile urmăresc deopotrivă pentru artist și privitor, descoperirea unei identități și a unui sens al viziunii formative, prin intermediul unor structurări și deconstrucții picturale care oscilează între recognoscibil sau reprezentare realistă și ocultare, spre autonomizarea mijloacelor picturale.

Referindu-se la operele care constituie această expoziție, Aurel Codoban consideră că acestea realizează ”Dispersia semnelor corpului sau constituirea corpului semnelor”, și tot el afirmă că ”…Întrucât pentru Radu Pulbere nu pare să existe încă vocabularul standardizat al scrierii semnelor vizuale, care să marcheze prezența istoriei formalizate, el ne propune o manieră de a vizita istoria posibilă a semnelor propriei vizualități, de a invoca propria preistorie a semnului pictural”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.