27 noiembrie-9 decembrie Expozitia Mândrul nostru tricolor

27 noiembrie – 9 decembrie 2018, ora 17.00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expozitia Mândrul nostru tricolor

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, și Asociația pentru Cultura Tradițională „Zestrea” vă invită la vernisajul expoziției „Expozitia Mândrul nostru tricolor”, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Participă:

Grupul tradițional al colindătoarelor din comuna Luna

Recitatoarea Camelia Corina Soporan din comuna Frata

Horitorii Marișca Poponeț și Emil Moldovan din comuna Ceanu Mare

Sunt culorile albastru – galben – roșu inspirate din portul popular românesc, sau din tradiția istorică românească? Au fost ele folosite de români, ca elemente simbolice, din vremurile străvechi? Expoziția de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei nu și-a propus să răspundă la aceste întrebări. Ea ne arată, în schimb, că Tricolorul era unul dintre simbolurile important pentru țăranii români din Transilvania în perioada de după mijlocul secolului al XIX-lea, fiind prezent în costumul popular și în accesoriile acestuia. Pentru că purtătorii tricolorului riscau să fie persecutați de autoritățile epocii, culorile naționale erau, de multe ori, disimulate, sau rezervate accesoriilor costumului popular (brâie, ciucuri, panglici, ornamente pentru pălărie), care, în caz de nevoie, puteau fi îndepărtate cu mai multă ușurință.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, Asociația pentru Cultura Tradițională „Zestrea”, Cosmin Giurgiu (www.taracalatei.ro), Asociația Națională pentru Restaurarea Monarhiei și Clubul Monarhiștilor Clujeni.

Expoziția ramane deschisa spre vizitare pana in data de 09 decembrie 2018.

Program de vizitare: miercuri-duminică 10:00 – 18:00, lunea și marțea închis

Acces gratuit de Ziua Națională a României, 1 Decembrie 2018

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.