27 septembrie–13 octombrie Expozitia Figuration féminine

27 septembrie – 13 octombrie 2018, ora 18:30, La Cave, Institutul francez, str. I.I.C. Brătianu, nr. 22 

Expozitia Figuration féminine, Carmen Bayer

Cuvânt de deschidere: Prof. Univ. Dr. Suzana Fântânariu

Grafica de șevalet se îmbină cu scriitura poeziilor lui Nichita Stănescu pentru a reda diverse ipostaze ale feminității, atemporale, sensibile, fragile sau puternice, într-o căutare a esteticii și a echilibrului. O noutate o reprezintă și cele câteva picturi cu vin realizate de artistă, care dau expoziției o savoare specială. Vinul va fi prezent nu doar pe hârtie ci și în pahare, la vernisaj, prin participarea producătorului de vin Licorna Winehouse și a distribuitorului său la Cluj Crama Noastră.

„În contextul actual, sufocat de imagini prelucrate, în care dezorientarea sistemului de valori ia o tot mai mare amploare, unde manipularea mediatică ne invadează ochii, eu propun o liniştire, un dialog onest, plin de decență, demnitate, rafinament, o oglindă a unei realități imaginate neagresive, plăcute. Am ales ca simbol al exprimării, ca şi modalitate de frazare a limbajului artistic, poeziile lui Nichita Stănescu întrucât ele aduc un mesaj în plus, personajul reprezentat având prestanța, spiritul ludic ager, sprinten potrivit pentru sensibilitatea şi atmosfera poeziei redate. O altă motivație, intrinsecă, este aceea de a mă explora ca şi entitate feminină creatoare, de a vedea ce sentimente şi trăiri trasează harta interioară a ființei feminine în momentul creației artistice. Toate acestea sunt de fapt configurațiile interioare ce nasc picturile realizate de mine, picturi inedite, izvorâte din propria mea ființă.”

Carmen Bayer a absolvit cursurile Facultății de Arte și Design din Timișoara, unde și-a realizat apoi lucrarea de doctorat cu titlul „Poezia feminității, un dialog estetico plastic”. A avut numeroase expoziții personale de pictură, desen sau fotografie și s-a ocupat de curatorierea mai multor expoziții și evenimente artistice. Lucrările sale sunt prezente în galerii și colecții particulare din România, Germania, Italia, Austria și Tunisia.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de 13 octombrie 2018.

Program de vizitare: luni-vineri: 10:00 – 17:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.