28-30 iulie Festivalul International de Folclor

28 – 30 iulie 2017, ora 19:00, Piata Unirii, Cluj-Napoca

Festivalul International de Folclor “Serbările Transilvane” – ediția a XVIII – a

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj, va fi prezentă în cadrul Festivalului internațional de folclor „Serbările Transilvane” în fiecare zi între orele 19 -22. Pe toată durata manifestarii vor evolua cele mai valoroase ansambluri folclorice din Transilvania, alături de invitați speciali din România, Grecia, Bulgaria, Slovacia și Ucraina, ansambluri folclorice profesioniste și de amatori, care vor oferi un regal folcloric de zile mari.

Vineri, în prima zi a festivalului, pe scenă va urca Ochestra Profesionistă „Cununa Transilvană” a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, dirijor profesor Ovidiu Barteș, alături de soliștii Ioana Breda Morar, Marinela Zegrean Istici, Traian Jurchela și Sava Negrean Brudașcu. În aceeași zi vor mai evolua în fața publicului Ansamblurile  folclorice „Jucu Someșan”, „Mugurelul” al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca, „Filiatra” – Grecia, „Slaveiche” – Bulgaria, „Kornicka” – Slovacia și „Sonechno” – Ucraina.

Ziua de sâmbătă este dedicată ansamblurilor folclorice. Pe lângă invitații din străinătate vor fi prezente ansamblurile din judetul Cluj: „Muguri de cătină”, „Fiii Cămărașului” și  „Szarkaláb”.

Duminică, în ultima zi a festivalului, iubitorii muzcii populare îi vor putea urmări pe dansatorii Ansamblului „Dor Transilvan”  ai Companiei de Transport Public Cluj,  care vor pune în scenă jocuri tradiționale din mai multe zone ale Transilvaniei, dar și pe soliștii Iulia Bucur și Matilda Pascal Cojocărița. De asemenea, vor evolua și asnamblurile venite din străinătate, Filiatra” – Grecia, „Slaveiche” – Bulgaria, „Kornicka” – Slovacia și „Sonechno” – Ucraina.

În cadrul manifestării are loc și Târgul meșterilor populari, organizat de Asociația Meșterilor Populari Clujeni. Tuturor participanților le sunt acordate diplome de participare, iar celor mai valoroși meșteri populari, soliști, dar și ansambluri folclorice, le sunt oferite Diplome de excelență. Totodată se acordă Trofeul Serbările Transilvane celui mai prestigios ansamblu participant la festival, iar Trofeul Drăgan Muntean și premiul oferit de Poliția Municipiului Cluj-Napoca celor mai valoroși interpreți de folclor, pentru contribuția adusă la păstrarea și promovarea culturii și tradițiilor populare din Transilvania.

Festivalul „Serbările Transilvane” este organizat de Fundația culturală Etnostar, în parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, Consiliul Județean Cluj și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, cu scopul de a conserva, promova și perpetua cultura, meștesugurile și tradițiile populare din Transilvania. De asemenea, dorește să  contribuie la păstrarea culturii minorităților locale și crearea unei relații interetnice normale în această parte a țării, aceea de de cunoaștere, apreciere și acceptare a culturii minorităților. Un alt scop al Festivalului este acela de a susține activitatea ansamblurilor folclorice de amatori, copii și adulți, a formațiilor sătești și a celor care aparțin minorităților naționale și de promovare a tinerilor interpreți de muzică populară.

În cadrul manifestării au loc și dezbateri despre principalele probleme legate de păstrarea și valorificarea culturii și tradițiilor populare, dar și legate de tendințele de evoluție a modurilor de transpunere scenică a cântecelor, jocurilor și obiceiurilor populare.

Începând cu ediția din anul 2016, „Serbările Transvane” s-a transformat în Festival Internațional de folclor, fiind înscris în Uniunea Mondială de Folclor – I.G.F., cu scopul de a facilita și promova colaborarea culturală internațională între ansamblurile folclorice din județul Cluj și cele din tările Uniunii Europene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.