28 august Povestea Aniţei Nandriş din Bucovina

Marti, 28 august 2018, ora 20:00, Cotton Club, str. 1 Decembrie 1918, nr. 35-37

Povestea Aniţei Nandriş din Bucovina – proiecție de film

Asociația Inima Ardealului vă invită la o proiecție de film documentar: Povestea Aniţei Nandriş din Bucovina

Documentarul prezintă povestirea cutremurătoare şi emotionantă a Aniţei Nandriş, o ţărancă cu trei clase, din Bucovina, ridicată în miez de noapte de KGB şi deportată în Gulagul sovietic. Povestea a fost făcută cunoscută prin manuscriusul pe care l-a lasat in urma Aniţa Nandriş, dar si prin filmul care i-a fost dedicat în seria Memorialul Durerii.

Aniţa Nandriş avea 36 de ani când a fost deportată, împreună cu cei trei copii ai săi, din satul bucovinean Mahala, de lângă Cernăuţi, dincolo de Cercul Polar. În miez de noapte, NKVD-ul (Securitatea sovietică), a despărţit-o de soţ pentru totdeauna.

In Siberia a luptat pentru viata ei si a copiilor 20 de ani. Si-a ocrotit copiii cu preţul vieţii si a dat dovada de o putere de sacrificiu şi o rezistenţă morală de excepţie. La întoarcerea acasă, în 1960, Anița a așternut pe hârtie odiseea unei femei, a unei familii, a unui sat.

„Cartea e o revelaţie şi s-ar cere primită ca atare. Nu doar privitor la soarta deportaţilor români în Gulagul sovietic povestirea Aniţei Nandriş-Cudla aduce o marturie esenţială, dar şi pentru reconstituirea staturii ţăranului bucovinean: o statură net aristocratică, pe care metamorfozele provocate de comunism o aruncaseră nu numai în trecut, ci, s-ar spune, aproape în legendă. Or, iată că, odată cu Aniţa Nandriş-Cudla, legenda ia conturul firescului, iar realitatea ei ni se impune din nou.

După o asemenea carte, orice complex de inferioritate a noastră ca neam ar trebui să dispară. Cartea aceasta, care nu numai că se cere neaparat citită, dar ar merita să fie aşezată, prin biblioteci, într-un raft al clasicilor, descrie unul din cele mai cumplite destine.”
(Monica Lovinescu)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.