28 februarie Expoziția Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor

Expoziția Biserica lui Horea

Luni, 28 februarie 2022, ora 10:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expoziția Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită să luați parte la expoziţia Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Expoziția este organizată în cadrul Proiectului cu titlul „Biserica lui Horea – un patrimoniu pentru viitor. Valorificarea unui monument de arhitectură din secolul al XVIII-lea prin intermediul realității virtuale”, finanțat prin Granturile SEE 2014 – 2021

în cadrul Programului RO-Cultura. Este un proiect amplu, realizat de Muzeul Etnografic al Transilvaniei în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și asociația norvegiană Nuda AS.

Expoziția inovativă ilustrează rezultatul dintre interacțiunea între tehnologiile digitale și expunerea clasică a bunurilor culturale, cele două planuri expoziționale îmbinându-se într-un context nou și într-o perspectivă imersivă. Punctul de atracție al expoziției este reprezentat de transpunerea în VR (realitate virtuală) a unui monument etnografic, istoric și arhitectonic reprezentativ pentru patrimoniul cultural național, și anume biserica  din satul Cizer, construită de Horea și echipa lui de dulgheri moți, în anul 1773, împreună cu bunurile de patrimoniu mobil provenite de la această biserică, donate muzeului de către Episcopia Vadului, Feleacului și Clujului în anul 1966. Bunurile culturale mobile, uneltele unui dulgher și imaginile detaliate ale picturii bisericii, cărora li se adaugă o secțiune dedicată personalității lui Horea, sunt îmbinate într-o expoziție relevantă în sine, care dorește să descrie istoria unui monument și pe aceea a comunității căreia i-a aparținut. Expoziția reală este completată în mod fericit cu spectaculoasa componentă realizată prin realitatea virtuală, cu ajutorul căreia s-a reușit scanarea completă a bisericii în exterior și în interior.

Vizitarea expozitiei se face cu respectarea regulilor special edictate pentru starea de alertă cauzată de pandemia Covid-19, perioada, orarul și regulile de vizitare putându-se modifica în funcție de actele normative incidente.

Program de vizitare:  10:00 – 18:00, ultima intrare ora 17:00

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.