28 iunie Cameristele

Duminica, 28 iunie 2015, ora 19:00, Teatrul National Lucian Blaga, Piata Stefan cel Mare, nr. 2-4

Preţ bilet: 15 lei

Cameristele – adaptare după Jean Genet. Traducere de Ștefana Pop-Curșeu.

Cameristele, pus în scenă de Muntean Timofei este un spectacol provocator, ce aduce în prim plan problema identității, a fascinației transferului de personalitate, iluzoriului și crimei.

Textul este inspirat de o crimă reală care s-a petrecut în anii 30 în Franța. Cameristele Claire și Solange sunt surori și de fiecare dată când stăpâna pleacă de acasă, se joacă de-a ”Stăpâna și camerista”, un ritual al dominării și supunerii, al umilinței și îndurării, al opresiunii și devotamentului, dar și al revoltei. Ele își omoară cu betialitate stăpâna apoi se spală și adorm liniștite în patul victimei.

Transpusă în zilele noastre, în viziunea tânărului regizor István Albu, piesa lui Genet capătă noi valențe: conflictului dintre clasele sociale i se adaugă cel dintre generații, frustrările materiale și sărăcia spirituală sunt acum accentuate de luxul și snobismul societății de consum și a highlife-ului tinerelor vedete. O societate schizofrenă, care încurajează exhibiționismul și duplicitatea, o societate a spectacolului continuu care împinge ființa umană în fața obiectivului camerei de filmat, dezgolindu-i urâțenia, o societate în care risipa permamentă merge mână în mână cu lipsa generozității autentice și înțelegerii pentru celălalt: iată lumea Cameristelor. O lume ce scoate la lumină tocmai acea latură întunecată și îmbâcsită a vieții pe care omul de astăzi refuză să o recunoască. Și cum să recunoaștem că vrem mereu mai mult și mai mult, că ne e frică de noi înșine și de singurătate, că ne alimentăm frustrările prin false măști, răsturnând cele mai sincere dorințe de tandrețe și iubire în ură, scârbă și porniri ucigașe? Nimic absurd, ci doar trista condiție a omului de astăzi și din totdeauna. (Ștefana Pop-Curșeu)

Din distribuție fac parte: Lăcusteanu Anca, Cotelea Dumitru și Stratulat Dumitru.

Durata spectacolului: 1 oră și 10 minute.

Regia: István Albu
Decorul: Tibor Tenkei
Costumele: Gyopár Bocskai

Distribuţia:
Solange- Miriam Cuibus
Claire -Irina Wintze
Doamna- Angelica Nicoară

Preţul biletelor:

15 lei;

7,5 lei – reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.